Τα μάκρο “προβλημάτισαν” τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του 2024. Οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία της  Eurostat για τον πληθωρισμό τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά στο τέλος του 2023 μετά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των προηγούμενων μηνών.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,27% στις 476.38 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους να καταγράφουν απώλειες. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων έχασε 1,15 μετά τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο στη Γερμανία. Κέρδη της τάξεως του 0,5% κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος.

Στη Γερμανία ο DAX έχασε 0,14% στις 16.594 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 0,4% στις 7.420 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,43% στις 7.689 μονάδες.

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,12% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε 0,18%.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% το Νοέμβριο, μέτρηση ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών για πληθωρισμό 3% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ανοδική κίνηση τερματίζει ένα πτωτικό σερί που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 όταν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, στο 7%. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός – μετά τη σημαντική επιβράδυνση των τελευταίων μηνών – θα σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ περιμένουν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,7% το 2024 και 2,1% το 2025.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί με ισχυρό ρυθμό νέες θέσεις εργασίας στο τέλος του 2023, ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την ισχυρή εικόνα της απασχόλησης να μετριάζει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα σπεύσει να κόψει τα επιτόκια της τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 170.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, ο δείκτης της ανεργίας έμεινε σταθερός από το Νοέμβριο στο 3,7%, διαψεύδοντας την εκτίμηση των αναλυτών για μικρή αύξηση 3,8%.