Απώλειες στις ευρωαγορές με μάκρο και γεωπολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Με απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα κατώτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται παγκοσμίως, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Ειδικότερα, το επενδυτικό κλίμα δείχνει να επηρεάζεται από τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού την Παρασκευή, αλλά και τη Δευτέρα στην Ασία.

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο κατέγραψε απροσδόκητη “βουτιά”, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, κυρίως λόγω της ραγδαίας επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της οικονομίας.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε στις 70,2 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 81,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί οριακά στις 81,3 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία στην έναρξη της εβδομάδας με “βαρίδι” τα μακροοοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, για βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, κάνουν λόγο οι τελευταίες ανακοινώσεις από την Κίνα, σηματοδοτώντας ότι οι μεγάλες πλημμύρες και η μετάλλαξη του κορονοϊού επηρέασε περισσότερο τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση κατά 8,3% τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης χαμηλότερα από την αύξηση 7,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο του 2021 καθώς η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε με βραδύ ρυθμό.  Έτσι, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% έναντι της ύφεσης 0,9% στο προηγούμενο τρίμηνο και έναντι των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,2%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν, αφού την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, ενώ κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, και μετά από ένα σερί 10 ρεκόρ έως και την περασμένη Παρασκευή, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά 0,6% στις 472 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,58% στα επίπεδα των 15.880 μονάδων, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,76% κοντά στις 6.850 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,73% λίγο πάνω από τις 7.150 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,56% στις 26.500 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,76% πέριξ των 8.930 μονάδων.