Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με αποτελέσματα και αποφάσεις BoE στο επίκεντρο

Συγκρατημένη άνοδος στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο, και διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την στήριξη.

Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιες άμεσες αλλαγές στην πολιτική,  παρά την άνοδο του πληθωρισμού μετά το lockdown.  Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες (1,22 τρισ. δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος. Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Τον Μάιο ανέμενε 2,5%. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό.

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, η Siemens ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη και έσοδα γ΄ τριμήνου, η οποία υπερέβη τις εκτιμήσεις, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Τα καθαρά κέρδη του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου αυξήθηκαν στα 1,35 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου, έναντι των 539 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Η Siemens τόνισε πως τα έσοδα για το τρίμηνο αυξήθηκαν στα 16,10 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 12,98 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Οι παραγγελίες ενισχύθηκαν στα 20,49 δισ. Ευρώ από τα 13,91 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη της αγοράς.

Η Merck KGaA αναβάθμισε τις εκτιμήσεις μετά από την ανακοίνωση των κερδών β΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στη ζήτηση για εργαστηριακά εργαλεία και προμήθειες από φαρμακευτικές επιχειρήσεις που παράγουν θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 46,7% στα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων για 1,46 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 469,96 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να κερδίζουν 1,3% και να ηγούνται των κερδών, ενώ οι μετοχές ορυχείων σημείωσαν πτώση 2,6%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0.4% στις 15.744,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,52% στις 6.781,19 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.120,43.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σκαρφάλωσε κατά 0,69% στις 25.665,55 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,5% στις 8.836,50 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, ο διαγνωστικός όμιλος Eurofins έκανε άλμα 10,7%, αφού ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο και αύξησε τις προοπτικές του για το σύνολο του έτους.

Στον αντίποδα η Adidas υποχώρησε κατά 5,6% και ο γερμανικός κολοσσός της βιοτεχνολογίας Bayer έχασε 7,3% μετά την απώλεια των προβλέψεων για το δεύτερο τρίμηνο λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και των συναλλαγματικών επιδράσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούνιο, κυρίως χάρη στις κρατήσεις για μεγάλα βιομηχανικά αγαθά, κυρίως από εγχώριους πελάτες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, εμφάνισαν ότι οι παραγγελίες για αγαθά “made in Germany”, αυξήθηκαν 4,1% σε μηνιαία βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,9% και ακολούθησαν την ανοδικά αναθεωρημένη πτώση του 3,2% τον Μάιο.