Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας ώθηση από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 455,23 μονάδες.

Ο δείκτης διεύρυνε τα κέρδη του μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.

Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει “μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες”, δήλωσε μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης “αναμένεται να είναι μέτριος”.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι “οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη”.

Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκάρντ έστειλε ένα ισχυρό σήμα στην αγορά ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να αποσύρει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί ο περιορισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.603,24 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 6.602,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.062,29 μονάδες. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά όταν συνεδριάσει αυτή την Πέμπτη.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%.

Στο ταμπλό ξεχώρισε ο τίτλος της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons με άλμα 30% μετά την απόρριψη μιας προσφοράς ύψους 5,52 δισ. λιρών ($7,62 δισ.) από την εταιρεία private equity Clayton, Dubilier & Rice.