«Νομοσχέδιο με θετικές αλλαγές στα εργασιακά για χιλιάδες συμπολίτες μας»

«Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να μην είναι προς όφελος του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στηρίζουν το νομοσχέδιο αρνούμενοι να απεργήσουν.» επισήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Κυβέρνηση προχωρά σε ριζική μεταρρύθμιση εργασιακών ζητημάτων των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα με μόνο στόχο την αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αλλά και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στο ν/σ στην υποκρισία και τα fake news της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά το νομοσχέδιο δεν προχώρησαν σε απεργία, διότι στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο είναι ευεργετικό, σέβεται κεκτημένα δεκαετιών και ταυτόχρονα φέρνει διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις καταπολεμώντας τη μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Κατά την ομιλία του ο βουλευτής ΝΔ Αχαΐας συνεχάρει το Υπουργείο για αυτή του την πρωτοβουλία γιατί απαντά σε προβλήματα και ζητήματα του σήμερα και συμβαδίζει με το σύνολο της κοινωνίας παραγκωνίζοντας μεμονωμένα συμφέροντα. Προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα ποινικοποιώντας το “bullying” από μειοψηφίες άσχετες στο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να καταστροφολογεί και υπερψήφισε το νομοσχέδιο

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σκέφτηκα και προτίμησα το λιγο αυτό χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να μην προβώ σε διεξοδική ανάλυση των διατάξεων του ν-σ κάτι που έγινε με ακρίβεια τόσο από τον Υπουργό, στις επιτροπές κ στην ολομέλεια, όσο και από τον εισηγητή μας αλλά και από πολλούς από τους εκλεκτούς συναδέλφους μου. Προτίμησα να προσπαθήσω να αναδείξω το μέγεθος της υποκρισίας, του λαϊκισμού κ της φτηνής πολιτικής με την οποία επιλέγετε για άλλη μια φορά να πολιτεύεστε !!

Μας κατηγορείτε ως ανάλγητους που με το ν-σ μας φέρνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, καταργώντας πενθήμερο και 8ωρο και υποχρεώνοντας τους Έλληνες να εργάζονται σαν σκυλιά 6 μέρες την εβδομάδα 13 ώρες την ημέρα !! (αλήθεια αυτό δεν το είχαμε ήδη κάνει με τον ανάλγητο ν. 4808-21) Καταρχάς η πρώτη υποκρισία είναι ήδη εμφανής αφού οι εργαζόμενοι που το ν-σ τους αφορά δεν απεργούν !!! Ποιοι απεργούν ; Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που το ν-σ δεν τους αγγίζει…δεν θα μπορούσε άλλωστε!! Κ για να είμαστε ακριβείς οι μόνοι που συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία ήταν ελάχιστοι γνωστοί αρχισυνδικαλιστές από αυτούς που όχι μόνο δεν προσφέρουν στο συνδικαλισμό αλλά αντιθέτως φέρουν τεράστιο κ ακέραιο μερίδιο ευθύνης για τις περισσότερες παθογένειες του Ελλ. Κράτους !! Γιατί άραγε η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην απεργήσει; Μήπως γιατί ξαφνικά η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μετατραπεί σε ένα εργαλείο της ανάλγητης δεξιάς; Ή μήπως δεν απεργεί γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κ τα πρωτοβάθμια σωματεία επιθυμούν το ν-σ γιατί όντως καλυτερεύει τις συνθήκες εργασίας κ εν τέλει τις ζωές των Ελλήνων εργαζομένων.

Υποκρισία 2η.

Καταργείτε το 8ωρο κ την πενθήμερη εργασία κ υποχρεώνετε τους Έλληνες να δουλεύουν 13 ωρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. 

Αλήθεια κάνουμε τέτοιο πράγμα ; Και πως δεν καίγεται η Αθηνα; Φέρνουμε εργασιακό μεσαίωνα και μαζεύονται 10 νοματαίοι στο Συνταγμα ; Δεν σας πιστεύει πλέον κανένας !!! Και άσε την υποκρισία του να μας κατηγορείτε για την ενσωμάτωση ευρωπαικής οδηγίας από μόνο του γελοίο, ας το προσπεράσουμε και ας πάμε στην ουσία. Αλήθεια σήμερα πριν την ψήφιση του ν-σ υπάρχουν συμπολίτες μας που επιλέγουν κ εργάζονται σε δυο δουλειές για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Προφανώς υπάρχουν. Πως το καταφέρνουν αυτό; Παράνομα κ μαύρα !! Εμείς λέμε ότι η επιλογή της δεύτερης συμπληρωματικής εργασίας είναι δικαίωμα του εργαζόμενου κ το Κρατος οφείλει να διασφαλίσει ότι και αυτή η δεύτερη συμπληρωματική εργασία θα είναι αντίθετα με σήμερα άσπρη, δηλωμένη και ασφαλισμένη. 

Εσείς τι λέτε σ¨αυτούς τους ανθρώπους; Τι λέτε για παραδειγμα σ¨αυτόν το συμπολίτη μας που εργάζεται σε μια δουλειά παίρνει 1.100 ευρώ ένα μέσο μισθό αλλά επειδή έχει 2 παιδιά φοιτητές δεν τα φέρνει βόλτα και επιλέγει να δουλέψει και σε μια δεύτερη δουλειά κάποιες ώρες για να πάρει άλλα 600 ευρώ. Εφόσον λέτε όχι στη νομιμοποίηση αυτού που ήδη κάνει τι μένει; Είτε να συνεχίσει να δουλεύει δεύτερη δουλειά μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως κάνει μέχρι σήμερα προκειμένου να τα φέρει βόλτα Είτε να μάθει να φυτοζωεί αλλά τη δεύτερη δουλειά να την ξεχάσει και γιατί όχι να νομοθετήσουμε κ αυστηρές κυρώσεις. Αν τολμήσει να δουλέψει δεύτερη δουλειά να τον χώνουμε μέσα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εγληματίσει δουλεύοντας !! Tί από τα δύο προτείνετε; Μαύρα, αδήλωτα και ανασφάλιστα ή Καθόλου δεύτερη δουλειά κ πείνα.

Υποκρισία Τρίτη

Είμαστε ανάλγητοι γιατί επιτρέπουμε τους 12 μήνες της δοκιμαστικής εργασίας χωρίς αποζημίωση. Τι λέει σήμερα ο νόμος; 12 μήνες δοκιμαστική εργασία κ δικαίωμα απόλυσης χωρίς αποζημίωση, Τι κάνουμε εμείς με το σημερινό ν-σ; Επιβαρύνουμε στο ελάχιστο  τους όρους και τις συνθήκες εργασίας του δόκιμου εργαζόμενου;  Όχι !! Το αντίθετο. Μειώνουμε τη δοκιμαστική περίοδο από 12 σε 6 μήνες και αφήνουμε το κομμάτι της αποζημίωσης ως είχε.  Τόσο ανάλγητοι είμαστε !!  

4η Υποκρισία

Υποχρεώνετε τους εργαζόμενους  να δουλεύουν τις Κυριακές !! Ποια είναι η αλήθεια; νομοθετούμε ώστε αν ο εργαζόμενος σε συγκεκριμένους κλάδους βιομηχανίας επιθυμεί να αυξήσει τα εισοδήματα του δουλεύοντας καποιες Κυριακές να μπορεί να το κάνει με αυξημένο μεροκάματο κατά 115% και πάντα σεβόμενοι το υπερεθνικό θεσμοθετημένο πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας.

Υποκρσία 5η ΤΡΙΕΤΙΕΣ

Ομολογήσαμε μας λέτε ότι έχουμε σχέδιο μετά το 27 να τις ξαναπαγώσουμε !! Πόσο φαιδροί είστε !! Τι λέει ο μνημονιακός νόμος του 12; Ξεπάγωμα των τριετιών όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό; καλώς εχόντων των πραγμάτων το 27. Εμείς τι κάνουμε ; Το φέρνουμε 3 χρόνια νωρίτερα γιατί η πορεία της οικονομία μας τα τελευταία 4 χρόνια είναι τέτοια που μας το επιτρέπει. Ερωτηθήκαμε τι θα γίνει αν το 27 εξαιτίας απρόβλεπτων σήμερα παραγόντων η ανεργία καλπάσει αντί να μειωθεί και είπαμε πως είμαστε οι τελευταίοι που θα θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Γιατί ακριβώς μας κατηγορείτε ; Γιατί απάντήσαμε με ειλικρίνεια λέγοντας πως ναι αν το 27 η ανεργία αντί να πέσει κάτω από το 10 ανέβει στο 15 θα έχουμε πρόβλημα; Αυτό σας πείραξε ; Μάλλον δεν μπορείτε να καταπιείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση με την δουλειά κα την αποτελεσματικότητα της ξεπάγωσε τις τριετίες 3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο !!! Κουράγιο τι να πω !!

Υποκρισία 6η

Καταργούμε το δικαίωμα της απεργίας θεσμοθετώντας ποινικές κυρώσεις

. Όχι κύριοι δεν κάνουμε αυτό. Αυτό που κάνουμε είναι ότι όπως ακριβώς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της απεργίας έτσι υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα στην εργασία. Και όχι μία μειοψηφία άσχετη μάλιστα με την επιχείρηση (βλ. Μαλαματίνα)να μπορεί να παρεμποδίζει την εργασία αυτών που επιθυμούν να εργαστούν όποτε το επιθυμεί και με κάθε τρόπο.

Στις πρακτικές αυτές έπρεπε και επιτέλους δίνεται ένα τέλος. Δεν είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα η κατάληψη ενός χώρου από εκείνους που δεν έχουν σχέση με την εταιρεία. Είναι μπουλινγκ και πρέπει να τιμωρείται.

Εν κατακλείδι

Κυρίες κ κυριοι συνάδελφοι

Δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη στο νομοσχέδιο που να μην είναι προς όφελος του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στηρίζουν το ν-σ αρνούμενοι να απεργήσουν.      

Το ν-σ αυτό απαντά κ δίνει λύσεις στα ζητήματα των εργαζομένων κ συμφωνούμε πως η καλύτερη λύση είναι η αύξηση των μισθών ώστε να μην έχει αναγκη ο εργαζόμενος τη δεύτερη δουλειά. Όμως αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια ούτε με ένα νόμο κι ένα άρθρο γίνεται με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Αυτό κάνουμε εμείς και γι αυτό σε 4 χρόνια διακυβέρνησης μέσε σε απανωτές παγκόσμιες κρίσεις καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά μισθούς κ συντάξεις ενώ παράλληλα μειώσαμε φόρους κ εισφορές.

Σας αφήνουμε μόνους στον πολιτικό κατήφορο που έχετε επιλέξει κ συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο ο Ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε. Χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου Αιώνα την Ελλάδα που μας αξίζει.

Με χαρά αλλά κ υπερηφάνεια υπερψηφίζω το παρόν ν-σ.

Σας ευχαριστώ.