(ΦΩΤΟ) Ελλάδα – Ιταλία 7-6: Χάλκινο μετάλλιο και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Εθνική πόλο γυναικών

Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών διέλυσε τα φαντάσματα, νικώντας την Ιταλία 7-6 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, μα πάνω από όλα επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια.

Καταθέτοντας ψυχή τα κορίτσια της εθνικής ομάδας κατάφεραν κάτι που η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση πάλευε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και μετά.

Η εθνική ομάδα δεν λύγισε από την πίεση, άντεξε, έφθασε στη νίκη με 7-6 στον μικρό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Αίντχόφεν κόντρα στην Ιταλία και εξασφάλισε την παρουσία της στο «Παρίσι 2024». Κατάκτησε και το χάλκινο μετάλλιο, που ήρθε να προστεθεί στα τέσσερα ασημένια, όμως η ολυμπιακή πρόκριση το έκανε να έχει τη λάμψη χρυσού.

Σε ένα παιχνίδι που ήταν τελικό πρόκρισης και είχε την πίεση και το άγχος προολυμπιακού τουρνουά, αυτή τη φορά η εθνική ομάδα τα κατάφερε.

Κουβαλώντας τρεις σερί αποκλεισμούς στα προολυμπιακά τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Τόκιο, είδε αυτά τα φαντάσματα να… ζωντανεύουν ξανά στο 4ο οκτάλεπτο του μικρού τελικού.

Ομως η εθνική ομάδα δεν έζησε ξανά τον εφιάλτη της Τεργέστης (2012, 2021) και της ολλανδικής πόλης Χόουντα (2016).

Η Ασημάκη με γυριστό σουτ από τα 2μ. έκανε το 5-2, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου. Ολα πήγαιναν πρίμα, με αμυντική λειτουργία αν αγγίζει το τέλειο, η Ελλάδα έδειχνε κυρίαρχη, έτοιμη για το μεγάλο όνειρο.

Όμως, η Ιταλία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Μέσα σε 2,5 λεπτά, οι παίκτριες του Κάρλο Σίλιπο πέτυχαν τέσσερα γκολ και ισοφάρισαν 6-6 με πέναλτι της Αβένιο, στα 3:57 πριν από τη λήξη.

 

Στο πιο κρίσιμο σημείο, η Νικόλ Ελευθεριάδου πέτυχε το γκολ της ζωής της, για το 7-6 στα 3:30, με το θρίλερ να κορυφώνεται στο τελευτείο λεπτό. Η Μαργαρίτα Πλευρίτου χρεώθηκε με την τρίτη της ποινή, 51” πριν από τη λήξη, μετά το ιταλικό τάιμ άουτ, η ελληνική άμυνα, έκλεισαν την Μπιανκόνι, η Πικότσι πήρε το σουτ και η Σταματοπούλου έκανε την απόκρουση του αγώνα, στέλνοντας τη μπάλα κόρνερ.

Οι Ιταλίδες προσπάθησαν να περάσουν τη μπάλα στα 2μ., αλλά εκεί έγινε το κλέψιμο και οι Ελληνίδες παίκτριες ροκάνισαν τα τελευταία δευτερόλεπτα, μέχρι την κόρνα της λήξης. Ο μεγάλος στόχος είχε επιτευχθεί.

H αποστολή της εθνικής ομάδας γυναικών επιστρέφει από το Αϊντχόφεν το απόγευμα της Κυριακής (14/1, 17:45) με πτήση από το Ντίσελντορφ.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-0, 1-1, 2-4

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Ασημάκη 2, Πάτρα, Νίνου 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Ελληνιάδη, Σταματοπούλου

Ιταλία (Κάρλο Σίλιπο): Κοντορέλι, Ταμπάνι, Γκαλάρντι 1, Αβένιο 1, Τζουστίνι, Μπετίνι, Πικότσι 1, Μπιανκόνι 2, Παλμιέρι, Γκαντ, Τσέργκολ, Βιακάβα 1, Μπανκέλι.