Wall Street: Το 70ό ρεκόρ εντός 2021 “βλέπει” ο S&P 500

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.20

Να διευρύνει το “πρωτοχρονιάτικο ράλι” της επιχειρεί η Wall με τον S&P 500 να κινείται σε τροχιά νέου ιστορικού υψηλού, αφού οι επενδυτές φαίνεται να ξεπερνούν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Ανοδικά κινείται και σήμερα ο Dow, ενώ μικρές απώλειες παρουσιάζει ο τεχνολογικός Nasdaq.

Ενώ το νέο πανδημικό κύμα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες λόγω αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι μπαίνουν σε καραντίνα με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει τις οικονομίες.

Μάλιστα, τα αμερικανικά CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) συνέστησαν να μειωθεί ο χρόνος απομόνωσης στις 5 ημέρες για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και παράλληλα εισηγήθηκε άλλες 5 ημέρες με χρήση μάσκας όταν έρχονται σε επαφή με τρίτους.

“Φαίνεται ότι οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας που επιβεβαίωναν ότι η νέα μετάλλαξη δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα προηγούμενα στελέχη του ιού διατήρησαν τον θετικό ρυθμό στις αγορές και αυτή την εβδομάδα”, επισήμανε ο Χαράλαμπος Πισσούρος, επικεφαλής έρευνας στην JFD Group.

“Δεν αναμένουμε η Όμικρον να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης κατά σημαντικό τρόπο, αντίθετα θεωρούμε ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το τέλος της πανδημίας”, τόνισε σε σημείωμά του, εκ μέρους της JP Morgan, ο Dubravko Lakos-Bujas.

Στα μάκρο της ημέρας, την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, με τον ρυθμό αύξησης ωστόσο να επιβραδύνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller, εντείνοντας την αίσθηση ότι η αγορά κατοικιών “ψύχεται” μετά από έναν και πλέον χρόνο φρενήρων πωλήσεων. Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης κατέγραψε τον Οκτώβριο αύξηση κατά 19,1% σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 19,7% τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2,3 μονάδες βάσης στο 1,46%, ενώ το δολάριο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στις 96,15 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, o βιομηχανικός Dow προσθέτει 0,49% στις 36.480 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,11% στις 4.796 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,15% στις 15.850 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Boeing (+2,18%), Walt Disney (+1,56%) και Walgreens Boots (+1,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Apple (-0,52%).

Σημειώνεται ότι η Apple ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε το σύνολο των 12 καταστημάτων της στη Νέα Υόρκη για αγορές καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού αυξήθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Οι πελάτες της εταιρίας θα μπορούν να παραγγέλνουν προϊόντα μέσω του διαδικτύου και να τα παραλαμβάνουν από τα καταστήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Apple.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η μετοχή της Digital Turbine, η οποία προσθέτει 4,1%, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης και κινητών επικοινωνιών ανακοίνωσε πολυετή συνεργασία με τη Google.

Η Kiniksa Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι μια δοκιμή Φάσης 3 της mavrilimumab για τη θεραπεία του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (ARDS) που σχετίζεται με την covid-19 απέτυχε να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Η μετοχή υποχωρεί κατά 3,2%.