Μεγάλο βαρίδι η Coca Cola στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη, αλλά ακόμη μικρότερο τζίρο, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “περνά” την τελευταία εβδομάδα του έτους επιδιδόμενο κυρίως σε διαδικαστικές κινήσεις που στερούνται και ρίσκου, αλλά και πρωτοβουλιών για την ανάκτηση των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 889,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 886,18 μονάδων (+0,03%) και 892,09 μονάδων (+0,70%). Ο τζίρος ανήλθε στα 43,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,8 εκατ. τεμάχια.

Μεγάλο βαρίδι η Coca Cola στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,39%, στις 2.137,72 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.487,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 575,47 μονάδες.

ΟΤΕ vs Coca Cola

Μάχη δύο γιγάντων ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, μεταξύ των οποίων τη συναλλακτική παράσταση έκλεψε ένας τρίτος τίτλος. Ο λόγος για τον ΟΤΕ, την Coca Cola και την Alpha Bank, με τις δύο πρώτες να κρατούν τη διελκυστίνδα των προσήμων στο ΧΑ, και την τρίτη να διακινεί περίπου το 1/3 του συνολικού όγκου. Έτσι, ακόμη και εάν το ΧΑ είχε την πλειονότητα των τίτλων της σε θετικά εδάφη, οι πιέσεις της Coca Cola δεν άφησε πολλά περιθώρια για να επανέλθει ο γενικός δείκτης σε επαφή με τις 900 μονάδες.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να αναλάβει αυτό το ρίσκο όταν σήμερα αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων Covid 19 να προσεγγίσει τα 20.000. Και αυτός ο αριθμός ρεκόρ προκαλεί εξελίξεις και πιθανή επίσπευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν ότι θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12:00 θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι και κατόπιν ο ίδιος θα κάνει ανακοινώσεις.

Η πορεία της πανδημίας έχει ανακόψει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που διαφορετικά μπορεί να είχε αναληφθεί στην τελευταία εβδομάδα του έτους, αφήνοντας έτσι τη Λ. Αθηνών στις διαδικαστικές κινήσεις των περισσοτέρων τίτλων της, αλλά και σε ορισμένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε επιλεγμένες μετοχές. Άλλωστε, το +10% του γενικού δείκτη από τις αρχές του έτους μπορεί να προσφέρει κάποια ικανοποίηση τηρουμένων των αναλογιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αποδόσεις των άλλων αναδυόμενων αγορών.

Τεχνική εικόνα

Με τις συναλλαγές να παραμένουν και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της διήμερης βρετανικής αργίας, η αγορά προσπάθησε να απομακρυνθεί από την κοντινή στήριξη των 886 μονάδων, ώστε να μην δοκιμάσει την κύρια μόλις μία μονάδα χαμηλότερα. Η αντίδραση που αποζητά θα πρέπει να διαπεράσει τις 896 μονάδες, ώστε να δοκιμάσει το make or break επίπεδο των 904 μονάδων.

Στον FTSE 25, οι 2.175 μονάδες είναι ο στόχος για τους long, ενώ οι 2.128 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη. Στο εβδομαδιαίο γράφημα φαίνεται η συσσώρευση και η συγκέντρωση δυνάμεων. Στον τραπεζικό οι 569 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και σε κάθε περίπτωση οι 543 μονάδες η κύρια.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 2,13%, με τις Quest, Alpha Bank, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Jumbo, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, το μεγάλο βαρίδι ήταν το -2,62% της Coca Cola, με τις Μυτιληναίο, Motor Oil και Ελλάκτωρ να κλείνουν με οριακές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Titan, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο.