Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, “βαρίδι” η απασχόληση

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τα νέα υψηλά που κατέγραψαν εχθές οι S&P 500 και Nasdaq, καθώς τα πολύ κατώτερα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν νωρίτερα επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα “φρενάρει” την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από το ναδίρ που άγγιξε λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones “χάνει” πάνω από 160 μονάδες ή 0,46% και υποχωρεί στις 35.280,90 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει πτώση 0,18% στις 4.528,62 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,19%, στις 15.359,70 μονάδες.

Ο ρυθμός με τον οποίο η αμερικανική οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι ο κύριος παράγοντας που πλήττει σήμερα την επενδυτική ψυχολογία, καθώς εγείρει ερωτήματα για το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η αμερικανική οικονομία να καλύψει το έδαφος που έχασε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση εδώ και επτά μήνες. Συγκεκριμένα, oι θέσεις εργασίας στη χώρα (πλην του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 235.000, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν στα 1,05 εκατ. για τον Ιούλιο. Η ανεργία εν τω μεταξύ υποχώρησε στο 5,2%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 720.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

Το ίδιο διάστημα ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν, με το μέσο ωρομίσθιο να ενισχύεται, από μήνα σε μήνα, κατά 0,6% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και 0,4% τον Ιούλιο, με την αύξηση σε ετήσια βάση να φτάνει το 4,3%, έναντι 3,9% που εκτιμάτο.

“Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής έδειξε μια σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις, αλλά μια αύξηση της αύξησης των μισθών, που είναι ένας ανησυχητικός συνδυασμός για την οικονομία”, σημειώνει ο Jay Pestrichelli, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEGA Financial, επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται 600 εκατ. δολάρια, εξηγόντας ότι “η αργή οικονομική ανάπτυξη και ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνθέτουν το χειρότερο σενάριο για την οικονομία”.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Federal Reserve θα μπορούσε να καθυστερήσει το σχέδιό της για σύσφιξη της διευκολυντικής πολιτικής της από τα τέλη του έτους, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προ ημερών από το Jackson Hole, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, συνολικού ύψους 120 δισ. δολαρίων, ήδη από φέτος.

Κι αυτό γιατί ο Πάουελ έχει θέσει ως προϋπόθεση την περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020.