Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για την πανδημία


Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και να αξιολογούν τα πολιτικά δρώμενα σε Γερμανία και Σουηδία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 481,72 μονάδες ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 πρόσθεσε 0,40% στις 4.293,24 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,25% στις 15.917,98 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,33% στις 7.310,37 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.075,87 μονάδες με άνοδο 0,48%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 8.840,90, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB, κόντρα στο υπόλοιπο κλίμα, σημείωσε απώλειες 0,04% στις 27.098,83 μονάδες.

Οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, ανακοινώθηκε την Τετάρτη ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, τερματίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα των προηγούμενων εβδομάδων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου, αντικαθιστώντας την Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία βρισκόταν στην εξουσία επί 16 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραιτήθηκε την Τετάρτη λίγες ώρες μετά τον διορισμό της. Η Μαγκνταλένα Άντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

Οι επενδυτές παράλληλα παρακολουθούν στενά την “αναζωπύρωση” των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς μερικές χώρες προχωρούν σε νέα πιο περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα ενώ η Γερμανία προς το παρών αποφεύγει την επιβολή νέου καθολικού lockdown καθώς η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θέλει να περιμένει και να δει αν οι αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού συμβάλλουν στη μείωση των αυξανόμενων κρουσμάτων. Ωστόσο, ο Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο γερμανικός δείκτης GfK για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξε παράλληλα ότι το ράλι του πληθωρισμού και το άλμα των κρουσμάτων της Covid-19 έχουν επιβαρύνει το τελευταίο διάστημα την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η έρευνα υποχώρησε στο -1,6 από το αναθεωρημένο 1,0 του Νοεμβρίου.

Be the first to comment on "Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για την πανδημία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*