Απώλειες στις ευρωαγορές με “φόντο” τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη δέλτα

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον κλάδο των ταξιδιών να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος περιορισμών λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους δέλτα του κορονοϊού σε δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γερμανία εξετάζει την απαγόρευση των ταξιδιών από τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το αν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, λόγω της ευρείας εξάπλωσης του στελέχους δέλτα στη χώρα.

Το Χονγκ Κονγκ επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, με έναρξη από αυτή την εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε εξάλλου την Παρασκευή ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 454,94 μονάδες, με τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών να κατρακυλά 4,4% σε χαμηλό ενός μήνα.

Οι μετοχές των International Consolidated Airlines, Easyjet, Wizz Air και Ryanair υποχώρησαν από 4% εώς 6%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 15.554,18 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1% στις 6.558,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,9% στις 7.072,94 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της βρετανικής Burberry Group κατρακύλησαν 8,7% μετά την παραίτηση του CEO, Marco Gobbetti προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής στην ιταλική Salvatore Ferragamo.

Από την πλευρά της η Nokia σημείωσε άλμα 5,8% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs.