Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Νταβός

Μικρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωαγορές διαγράφοντας τα κέρδη τόσο από τη χτεσινή συνεδρίαση όσο και από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3% στις 469,25 μονάδες με τους κλάδους που συναλλάσσονται σε αυτόν να είναι μοιρασμένοι σε θετικό και αρνητικό έδαφος.

Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, αλλά ότι η έναρξη περικοπής επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρη. Αυτό φάνηκε να χαλάει το κλίμα αισιοδοξίας, καθώς οι επενδυτές απομάκρυναν τα στοιχήματα για μια ανοιξιάτικη περικοπή.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,22%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε επίσης κατά 0,22%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βρετανία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις κατρακύλησαν 3,2% τον Δεκέμβριο, χάνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.