Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα έδωσε νέα ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία που τις προηγούμενες ημέρες είχε κλονιστεί από το ανοδικό ράλι λόγω των ανησυχιών για πιθανή έξαρση του πληθωρισμού.

Οι κρατικοί τίτλοι σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ σημείωσαν σήμερα ένα ισχυρό ράλι, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά που είχαν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε περίπου 5 μονάδες βάσης στο 1,54%, ενώ στο γερμανικό 10ετές έχασε επίσης 5 μ.β. στο -0,32%.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% στις 420,41 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,4% στις 14.437,94 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε επίσης 0,4% στις 5.924,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 6.730,34 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο επίσης 0,6%.

Στα μάκρο, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 έναντι του προηγουμένου τριμήνου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 0,6%. Σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,9%, χαμηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης για 5%.

Τα τελευταία στοιχεία υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η διαδικασία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα είναι μακρά και δύσκολη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού στην περιοχή.

Στα υπόλοιπα μάκρο, οι γερμανικές εξαγωγές συνέχισαν να ανακάμπτουν τον Ιανουάριο παρά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, έναντι των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για πτώση.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 1,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.