Η Γαλλία κατέστρεψε εκατομμύρια κέρματα γιατί είχαν λάθος στο σχέδιο

Η Γαλλία κατέστρεψε και έκοψε εκ νέου 27 εκατομμύρια κέρματα, όταν διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο δεν ήταν συμβατό με τις προδιαγραφές της ΕΕ ενώ δεν το είχε υποβάλει για έγκριση.

Το γαλλικό νομισματοκοπείο παρήγαγε τον Νοέμβριο κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ με νέο σχέδιο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως της Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Τα άλλα μέλη, που πρέπει να ενημερωθούν για τα σχέδια, έχουν επτά ημέρες για να προβάλουν αντιρρήσεις.

Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν απευθύνει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ. Στη συνέχεια έλαβε ανεπίσημη προειδοποίηση από την Επιτροπή, στην οποία τονίζεται ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει το Politico.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής, δεν σχολίασε τις άτυπες επικοινωνίες με τη Γαλλία, αλλά επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου για να λάβει έγκριση από την ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ άρχισε γύρος αλληλοκατηγοριών μεταξύ της κυβέρνησης και του νομισματοκοπείου που θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος για την εκ νέου παραγωγή.

Το σχέδιο των νέων κερμάτων (με τη σφραγίδα πλέον της Κομισιόν) θα αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.