Ευρωαγορές: Έσπασαν το τριήμερο αρνητικό σερί – “Βουτιά” 7% η Burberry

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να μονοπωλούν την επενδυτική προσοχή μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Τα αμερικανικά και βρετανικά χτυπήματα έπληξαν κυρίως αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για “περιορισμένα χτυπήματα”, τα οποία ήταν “απαραίτητα και αναλογικά”.

Ώθηση στο κλίμα σήμερα έδωσε η χθεσινή δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια μάλλον έχουν σημειώσει τα υψηλά τους, κάτι που δείχνει να ανοίγει τον δρόμο για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2 η πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι “το πιο δύσκολο και χειρότερο κομμάτι” στον πληθωρισμό μάλλον έχει περάσει, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο επίπεδο του 2%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες ο πληθωρισμός κινείται στο επίπεδο του 2%, δημιουργώντας ελπίδες ότι η ΕΚΤ δεν θα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια της. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,9%, το Νοέμβριο στο 2,4% και τον Δεκέμβριο στο 2,9%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια τον χρόνο κατά τον οποίο τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της χρήσης να είναι από 410 εκατ. λίρες έως 460 εκατ. λίρες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 16.704,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,05% στις 7.465,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.624,93 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 30.470,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,9% στις 10.094,80 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της Airbus σημείωσε άλμα 3,7% μετά την ανακοίνωση ρεκόρ παραγγελιών για το έτος.