Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, μετά τις χθεσινές απώλειες στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,48% στις 473,12 μονάδες, με τον κλάδο λιανικής να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,9%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 0,6%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,74% στις 4.227,27 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κλίμα, έχασε 0,07% στις 15.824,29 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,43% στις 7.150,60 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 1,18% στις 6.758,69 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,64% στις 8.991,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.181,66 μονάδες με άνοδο 0,66%.

Σημειώνεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 3% τον Αύγουστο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση να αναπροσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση του πληθωρισμού.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εάν “ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής”.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη των τιμών. “Θα πρέπει να δούμε ότι δεν υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι ο προσωρινός αντίκτυπος μπορεί να γίνει διαρθρωτικός”, προειδοποίησε.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 7,6% υποχώρησε τον Ιούλιο η ανεργία στην Ευρωζώνη, από 7,8% τον Ιούνιο και 8,4% τον Ιούλιο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Παράλληλα, σε χαμηλό έξι μηνών επιβράδυνε τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών IHS Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Αύγουστο στις 61,4 μονάδες από 62,8 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας της IHS Markit. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 61,5 μονάδες.

Σημειώνεται ακόμη, πως οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο μετά από δύο μήνες ραγδαίας ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση μετά από άνοδο 4,5% τον Ιούνιο και 4,6% τον Μάιο.

Η μέτρηση του Ιουλίου έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,9%.