Κορωνοϊός – Νοσηλείες: Πόσες ζωές έχουν σώσει τα αντιικά

Σημαντικό «όπλο» στη θεραπευτική «φαρέτρα» έναντι του κορωνοϊού είναι τα αντιικά φάρμακα, που εξακολουθούν να αποδεικνύονται αποτελεσματικά αποτρέποντας νοσηλείες και θανάτους. Δύο χρόνια από τη διαθεσιμότητά τους για τη διαχείριση της νόσου Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί 172.000 αιτήσεις για χορήγηση αντιικών, με το ποσοστό έγκρισής τους να ξεπερνά το 99%.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 32ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (7-10 Δεκεμβρίου, Αθήνα). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, κ Στέλιος Λουκίδης, τρεις είναι οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν τα αντιικά σκευάσματα. Πρόκειται για παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμονολόγους.

Η αποτελεσματικότητά τους ξεπερνά το 70% σε ό,τι αφορά στη μείωση κινδύνου νοσηλείας και θανάτου. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Infectious Diseases», σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς με covid-19 που δεν λαμβάνουν αντιικά φάρμακα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία αλλά και να καταλήξουν από τη νόσο έναντι όσων λαμβάνουν αντίστοιχη αγωγή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Πνευμονολογικό Συνέδριο, σε ό,τι αφορά στη νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη (Paxlovid), το μόνο αντιικό που είναι διαθέσιμο ουσιαστικά σήμερα για τους Έλληνες ασθενείς, από τα 13.462 άτομα που το έλαβαν χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο μόλς 297, ενώ σε σύνολο 12.728 ασθενών που δεν το πήραν, οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν τριπλάσιοι (857). Επίσης, από τους λήπτες αντιικών σκευασμάτων, τη μάχη για τη ζωή έχασαν 88 ασθενείς, έναντι 259 από όσους δεν πήραν τη θεραπεία – σχεδόν τριπλάσιος αριθμός απωλειών.

«Παρόλο που ο κίνδυνος εξέλιξης της νόσου και θανάτου έχει μειωθεί από τον μαζικό εμβολιασμό, την υβριδική ανοσία και τα εγγενή χαρακτηριστικά των υποπαραλλαγών Ομικρον, τα αποτελέσματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, κυρίως σε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς. Η χρήση από του στόματος αντιικής θεραπείας σε αυτούς τους πληθυσμούς ενδείκνυται επομένως έντονα για τη μείωση της επιβάρυνσης της νόσου», ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης. Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας έδειξαν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ειδικά στα άτομα από 75 ετών και πάνω.

Η επίπτωση του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται δεκάδες ασθενείς καθημερινά και να νοσηλεύουν εκατοντάδες. Τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η θετικότητα στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχονται παρουσιάζει αύξηση.

Επίσης, ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, βάσει του επιδημιολογικού δελτίου της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσίασε αύξηση. Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων. Την εβδομάδα 20-26 Νοεμβρίου συνολικά στα νοσοκομεία εισήχθησαν 838 ασθενείς.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 900 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 νέες εισαγωγές κάθε ημέρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το φορτίο του πανδημικού ιού δεν είναι αμελητέο στα νοσοκομεία, ενώ εξακολουθούν να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους αφού νοσήσουν με κορωνοϊό. Αύξηση τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που ξεπερνά τους 50 ασθενείς.

Μια μεγάλη πρόκληση, όπως την παρουσίασαν οι πνευμονολόγοι μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι το σύνδρομο long covid σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, κυρίως άτομα με αιματολογικές κακοήθειες. Είναι άτομα που ταλαιπωρούνται και που πρέπει οι ειδικοί να μελετήσουν τι μπορεί να γίνει για αυτούς συνολικά, όπως σημείωσε ο κ. Λουκίδης.