Φάμελλος: Η Ελλάδα πάει προς τα πίσω με το φορολογικό νομοσχέδιο

Σκληρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που αφορούν τους ελευθέρους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξει ένας νέος διάλογος για ένα σύστημα δίκαιο και σταθερό.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, απαξιώνει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι το οποίο ωθεί στην φοροδιαφυγή. Ο κ. Φάμελλος, επιτέθηκε και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λέγοντας ότι «ξεπέρασε τον εαυτό του από το προηγούμενο νομοσχέδιο για τους servicers και φέρνει ένα νομοσχέδιο που συντηρεί τη φοροδιαφυγή». Επιπλέον, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερες μέρες για τη διαβούλευση και όχι διαδικασίες «εξπρές».

Στην τοποθέτηση του, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει τον διάλογο με τη Τουρκία για την μείωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ο διάλογος, υπογράμμισε, πρέπει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, η οριοθέτηση της διαφοράς υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σαφήνεια στους όρους που θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, αξιοποίηση συμμαχίας για να δεσμευτεί η Τουρκία μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό αλλά και τον ευρωτουρκικό διάλογο και τέλος, η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση 15 ετών από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, λέγοντας ότι η γενιά εκείνη ενηλικιώθηκε βίαια. «Στη νεολαία αυτή, οφείλουμε να πούμε ότι κάθε αύριο θα είναι καλύτερα από χθες». Μιλώντας για την δολοφονία της 43χρονης την οποία σκότωσε ο σύντροφός της, ο κ. Φάμελλος, είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να κατοχυρώσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία.