Κορωνοϊός: Οι επιχειρηματίες να σταματήσουν τις απολύσεις, λέει ο Βρούτσης

Έκκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο να σταματήσει τις απολύσεις έκανε από την Βουλή ο κ. Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική στην παρούσα συγκυρία που η πανδημία δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή είναι «οικονομικά και ηθικά λάθος».

Με αφορμή τα αρνητικά στοιχεία της Εργάνη που δείχνουν ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 41.000 απολύσεις, ο κ. Βρούτσης είπε: «Υπάρχει πανικός. Οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις που θεωρώ άδικες και αδικαιολόγητες. Δεν μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις αλλά διοικητική, προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Κάνω έκκληση να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες – οι οποίες νομικά μπορούν να έχουν έρεισμα – αλλά δεν είναι οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά σωστές. Από αυτή την κρίση ή θα βγούμε όλοι όρθιοι ή κανείς. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι, εργαζόμενοι και εργοδότες. Ας δουν το “εμείς” και όχι τον εαυτό τους».

«Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, θα ανοίξουν και πάλι. Δεν μπαίνει λουκέτο. Πρέπει την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί για να σηκωθεί το αμορτισέρ της οικονομίας.

Το μέτρο που πήραμε περί απαγόρευση απολύσεων στις επιχειρήσεις που διέκοψαν προσωρινά την λειτουργία τους είναι πρωτόγνωρο. Δεν συνάδει με κανονικές συνθήκες αλλά δεν έχουμε κανονικές συνθήκες» είπε για να προαναγγείλει τρίτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την επιδότηση ενοικίου.

Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε τροπολογία για τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ) υποστηρίζοντας ότι με τη ρύθμιση «σώζονται οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και η ίδια η τράπεζα».