Διπλή επίσκεψη Πέτρου Ψωμά στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βασίλη Λουκόπουλο και τον καθηγητή Γιάννη Ματσούκα

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς, συνοδευόμενος από μέλη του σπιράλ. Πραγματοποίησε μάλιστα δύο διαφορετικές επισκέψεις στο χώρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Βασίλη Λουκόπουλο καθώς και να ξεναγηθεί από τον καθηγητή Χημείας Γιάννη Ματσούκα στο εργαστήριό του το οποίο εδρεύει στη δομή. Κατά τις επισκέψεις τα μέλη του σπιράλ είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους, να επισκεφτούν επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί, να συνομιλήσουν με επιχειρηματίες και στελέχη και να αποκομίσουν μια πλήρη εικόνα για το οικοσύστημα που στεγάζεται και λειτουργεί σε αυτή τη μοναδική επιστημονική «θερμοκοιτίδα».

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών είναι ένας τεχνολογικός φορέας εποπτευόμενος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο μοναδικός με έδρα την Πάτρα. Δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και εξυπηρετεί ανάγκες δημοσίου συμφέροντος. Ο Βασίλης Λουκόπουλος μίλησε στον Πέτρο Ψωμά για την επικείμενη αναβάθμιση του ρόλου του Πάρκου, με σκοπό τη διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο επικεφαλής του σπιράλ παρουσίασε την πρόταση της παράταξης για το «Patras Innovation Center» και μίλησε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Πατρέων για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Πάτρα. Κατηγορηματικά δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στην προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, τόσο για την αντιμετώπιση σύγχρονων τεχνολογικών προκλήσεων όσο και για την αξιοποίηση των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας. Καινούργιες οικονομικές, παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι το τελικό ζητούμενο, για το οποίο θα χρειαστεί και η καθοριστική συμβολή της αυτοδιοίκησης.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας ξενάγησε τους επισκέπτες του στο εργαστήριο που διατηρεί εντός του Πάρκου. Με την ερευνητική του ομάδα διεξάγει από το 1994 έρευνα που αφορά την ανάπτυξη προϊόντος για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Χάρις στο εν λόγω εργαστήριο, εξάλλου, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παγκοσμίου κύρους ερευνητών. μεταξύ των οποίων και πέντε νομπελίστες  με κορυφαίο τον ερευνητή James Watson. Ο καθηγητής παρουσίασε στον Πέτρο Ψωμά και τους συνεργάτες του την ιστορία του εργαστηρίου, αρκετές εργαστηριακές του περγαμηνές καθώς και ντοκουμέντα από τις κορυφαίες αυτές επισκέψεις..