(Φωτο)-Πάτρα: Στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου η οδική ασφάλεια

Στο πρόγραμμα των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων τίθεται ως προτεραιότητα η γνώση των κανόνων οδικής ασφάλειας και η καλλιέργεια της ευσυνείδητης κινητικότητας ως οδηγού ή πεζού. Έτσι, φέτος εντάχθηκε ένα νέο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», το οποίο υλοποίησε εκ μέρους του φορέα η Αφροδίτη Γκαμπούρη – Κοινωνιολόγος, MSc Διοίκηση Υπηρεσιών

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. με τίτλο «Μoving Stars» (Αστεράκια σε Κίνηση), απευθύνεται στα παιδιά της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς, ειδικούς της οδικής ασφάλειας και προγραμματιστές προηγμένων εκπαιδευτικών εφαρμογών. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μια καινοτόμο προσέγγιση βασισμένη στην παιχνιδοκεντρική μάθηση που χρησιμοποιεί κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια για την Εκπαίδευση στη Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Για την Εφαρμογή του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες συνδυάζονται με «παραδοσιακά» παιχνίδια κίνησης που περιέχουν κιναισθητικά, γλωσσικά, γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά στοιχεία για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την οδική ασφάλεια που ανταποκρίνεται στο αναπτυξιακό στάδιο των μαθητών κάθε τάξης.

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά είναι η βελτιστοποίηση των κινητικών δεξιοτήτων τους, μέσω παραδοσιακών & ψηφιακών κινητικών παιχνιδιών, ως θεμέλιο για την ασφαλή κινητικότητα και η ανάπτυξη & βελτίωση δεξιοτήτων σχετικών με την οδική ασφάλεια ώστε να παραμένουν ασφαλείς ως ενεργοί χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί/ποδηλάτες) και η καλύτερη κατανόηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Ακόμα, προωθείται μιας κουλτούρας ασφάλειας (“safe minded”) για την επίγνωση των κινδύνων και την αυτομέριμνα, η μείωση του αριθμού παιδιών που τραυματίζονται/χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία συμβάντα κατά τη μετάβασή τους στο σχολείο και άλλες καθημερινές μετακινήσεις και τέλος μία ενεργή και βιώσιμη μετακίνηση μέσω της παροχής γνώσεων για τη βέλτιστη επιλογή μέσου μεταφοράς.

Ένα ακόμη πρόγραμμα που υλοποιείται ανελλιπώς στα χρόνια λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πατρέων, με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή και δημοτικό υπάλληλο, Δημήτρη Διαμαντόπουλο. Μέσα από το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μικροί κατασκηνωτές γνωρίζουν βιωματικά τους στοιχειώδεις κανόνες οδικής κυκλοφορίας με ποδήλατο, κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στον διαμορφωμένο κατασκηνωτικό χώρο, εφαρμόζοντας τους κανόνες στην πράξη.