(ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Η τριήμερη συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, νομίζω ότι σηματοδότησε έναν πρώτο διάλογο σε επίπεδο κοινοβουλίου, γύρω από τις προτεραιότητες της χώρας την επόμενη τετραετία.

 

Μετά την ολοκλήρωσή της θέλω, κ. Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συγκρατήσω κατ’ αρχάς το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε αυτή η συζήτηση. Εύχομαι αυτό το κλίμα, ασχέτως των διαφωνιών μας, να μπορεί να διατηρηθεί, να μην είναι απλά μία «φωτοβολίδα» της στιγμής, ίσως υπό την επήρεια του εκλογικού αποτελέσματος.

Γιατί αυτό το κλίμα πιστεύω ότι εκφράζει και το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές. Και θέλω και πάλι να ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο.

 

Το αίτημα της κάλπης, ωστόσο, εκτός από καλή κοινοβουλευτική διαγωγή ζητά και αποτελεσματικότητα. Και εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ο λόγος της αντιπολίτευσης, συνολικά, δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα που να αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές, ούτε και θετικές παρατηρήσεις που να τις βελτιώνουν.

Γιατί, όπως ακούσατε και όπως αναλύθηκαν και από τους βουλευτές μας και από τους Υπουργούς, από την πλευρά της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια. Είναι ένα σχέδιο δυναμικού, πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, το ακούσαμε και σήμερα στις δευτερολογίες, οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων τα οποία ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά.

 

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών.

Μακάρι αυτές οι μεγάλες αλλαγές να μπορούν να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών.

Γιατί σκύψαμε, μιλήσαμε γι’ αυτές προεκλογικά και πιστεύω ότι θα συγκρατήσατε και εσείς και όσοι μας παρακολούθησαν την απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας τοποθετήσεων και του προγραμματικού λόγου, έτσι όπως εκφράστηκε και από εμένα αλλά και από τα στελέχη της κυβέρνησης.

Και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους βουλευτές, ειδικά τους πρωτοεκλεγέντες αλλά και τους Υπουργούς οι οποίοι πήραν το λόγο, γιατί φώτισαν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτήν που μπορούσα να κάνω εγώ στην πρωτολογία μου, τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού έργου την επόμενη τετραετία.

Πολύ σωστά επισήμανε και ο Υπουργός Επικρατείας ότι μια φορά την τετραετία έχουμε τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη αξιοπιστία και γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να αναφερόμαστε και σε προηγούμενες προγραμματικές συζητήσεις, για να μπορούμε να ελέγχουμε ακριβώς αυτή την αξιοπιστία μεταξύ λόγων και έργων.

Εγώ, παραδείγματος χάρη, στην προεκλογική περίοδο δεν είχα καμία δυσκολία να αναφέρομαι και να επικαλούμαι τις προγραμματικές δηλώσεις που είχα κάνει τον Ιούλιο του 2019, διότι ακριβώς αυτές τις δεσμεύσεις μας τις υλοποιήσαμε. Και είναι και ένας από τους λόγους που ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όσο παρακολούθησα τη συζήτηση δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο. Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί ουσιαστικά με τον ορισμό τον οποίο έδωσα και εγώ για τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», ο οποίος δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονικά ευρωπαϊκή χώρα.

Τη στιγμή λοιπόν που συμφωνούμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, ας έρθουμε να συμφωνήσουμε και ποιοι είναι οι δείκτες εκείνοι τους οποίους πρέπει να μπορούμε να παρατηρούμε και να δούμε αν πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο μας.

Διότι αν μιλάμε για σύγκλιση, κ. Ανδρουλάκη, η πρώτη σύγκλιση την οποία πρέπει να πετύχουμε -οικονομική, ως προς το μέσο διαθέσιμο εισόδημα- είναι προϊόν ενός γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος από το μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό, προκειμένου να μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σύγκλιση.

Πετυχαίνουμε, λοιπόν, αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια; Αναμφισβήτητα ναι, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Άρα, ναι, κάνουμε τα πρώτα βήματα για να μπορούμε να πετύχουμε αυτή την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Αν μιλάμε, παραδείγματος χάρη, για ένα θέμα για το οποίο σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε -και το οποίο προφανώς αποτελεί επίκεντρο και της δικής μας συζήτησης-, την πράσινη μετάβαση και πώς θα την κάνουμε πράξη, μα σήμερα η χώρα μας είναι ήδη πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση. Με 12 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με πολύ γρήγορους ρυθμούς αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ, όχι μόνο μεγάλης δυναμικής αλλά και μικρής δυναμικής.