Επιβεβαίωσε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να δοκίμασε ακόμη και τις 960 μονάδες, αλλά το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, αλλά θετικά, για ακόμη μία συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας ότι η διάσπαση του ορόσημου των 950 μονάδων ίσως να έχει τελικά ισχυρά ερείσματα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 955,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 946,45 μονάδων (-0,41%) και 960,88 μονάδων (+1,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 112,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15 εκατ. τεμάχια (24,5 εκατ. ευρώ), κυρίως στην Alpha Bank (10 εκατ. τεμάχια).

Επιβεβαίωσε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 2.311,14 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.581,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 649,19 μονάδες.

Άρχισε με έντονη νευρικότητα, έφτασε έως και τις 960 μονάδες, για να κλείσει εν τέλει λίγο πάνω από τις 950 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν επί της ουσίας το μεγάλο στοίχημα της εβδομάδας. Αυτή ήταν η εικόνα σήμερα της αγοράς, η οποία επηρεάστηκε από τις διορθωτικές πιέσεις που υπήρξαν σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά και στη νευρικότητα που εμφάνισαν αρκετοί άλλοι στην προσπάθεια να απορροφήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών.

Βέβαια, αυτές οι διορθώσεις ήταν και αναμενόμενες αλλά και αναγκαίες εάν θέλει η αγορά να βελτιώσει τη ρευστότητά της με ίδιες δυνάμεις, αρκεί αυτές βέβαια να μην λάβουν διαστάσεις και επαναφέρουν βίαια την αγορά στα επίπεδα που βάλτωνε επί μήνες και δεν προσέφεραν τίποτα στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2021. Έτσι το διακύβευμα πλέον είναι ο γενικός δείκτης να κρατήσει την επαφή, στενή αν είναι δυνατό, με τις 950 μονάδες στο τέλος της εβδομάδας, αύριο, ή στο ουδέτερο σενάριο να μη χάσει τις 930 μονάδες, το προηγούμενο ταβάνι μιας συσσώρευσης που κράτησε 9 μήνες. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, οι προϋποθέσεις για το θετικό σενάριο υπάρχουν, αρκεί αυτές να κινητοποιήσουν φρέσκα κεφάλαια που θα στηρίξουν με τις αγορές και τις τοποθετήσεις τους τα τρέχοντα επίπεδα.

Στις τράπεζες η εστίαση

Με βάση τα παραπάνω, το ιδανικό σενάριο θα ολοκληρωθεί εάν αφενός ο γενικός δείκτης κλείσει σε αυτά τα επίπεδα την εβδομάδα, αλλά και αφετέρου εάν ο τραπεζικός δείκτης διαπεράσει επιτυχώς πάνω από τις 650 μονάδες. Είναι άλλωστε ένα στοίχημα που χρωστούν οι τράπεζες, δεδομένου του ότι ο κλαδικός ήταν πάνω από 30% υψηλότερα όταν ο γενικός ήταν σε αυτά τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι προϋποθέσεις για να ηγηθούν οι τραπεζικές μετοχές σε μια ανοδική κίνηση προς τα τετραψήφια επίπεδα του γενικού δείκτη υπάρχουν, καθώς οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να εξαίρουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους. Μάλιστα μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα πλησιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Αυτό αποτελεί συνεπώς σήμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο “στοίχημα”” του investment grade. Και ποιος ξέρει… ίσως η αρχή να γίνει και αύριο, 14 Ιανουαρίου.

Tαμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean διεύρυνε στο τέλος τα κέρδη της στο +3,25%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με +2,07%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Πειραιώς, Εθνική, Λάμδα και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,62% και η ΓΕΚ Τέρνα 1,51%, με τις Σαράντης, Eurobank, ΕΛΧΑ, Titan, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Jumbo και Quest.