Βρίσκει νέα στηρίγματα το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κινηθεί υψηλότερα επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την ισχυρή άνοδο της Coca Cola, η οποία έχει βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο των 880 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 885,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.144,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,15% στις 561,80 μονάδες.

Βρίσκει νέα στηρίγματα το Χρηματιστήριο

Τόσο η δεικτοβαρής Coca Cola, όσο και η θετική συμβολή των Eurobank και ΑΔΜΗΕ, έχουν βοηθήσει το ΧΑ σήμερα να κρατήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων, τα οποία δοκιμάστηκαν ανεπιτυχώς από τους πωλητές. Οι αγοραστές με τη επιλεκτικότητα τους έδωσαν το μήνυμα ότι θα υπερασπιστούν τα επίπεδα, παρά την απουσία τους στο ταμπλό από χτες.

Πράγματι, από χτες οι αγοραστές βρίσκονται στα μετόπισθεν των… τερματικών, επεμβαίνοντας μόνο επιλεκτικά στην αγορά ώστε να μην διολισθήσει το γενικός δείκτης σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το κλίμα διεθνώς έχει επιδεινωθεί, η διορθωτική πορεία της ελληνικής αγοράς παραμένει υπό έλεγχο.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η δοκιμασία του επιπέδου των 895 μονάδων συνέπεσε με το νέο κύμα αναταραχών διεθνώς, και μπορεί ο γενικός δείκτης να επέστρεψε στην κοντινή στήριξη των 881 μονάδων, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να την κρατά. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός με τους δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές να αλλάζουν μέρα με την μέρα θέση.

Στον FTSE 25, χτες χάθηκε η στήριξη των 2.144 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να είναι στις 2.116 μονάδες. Ωστόσο, ο τραπεζικός έχει σε ισχύ το αγοραστικό σήμα του, με τις 554 μονάδες να έχει γίνει σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας δώσει τις 538 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο χάνει 2,20%, με τις Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Titan και Εθνική να σημειώνουν ήπιες απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Coca Cola με το +2,06% που καταγράφει στηρίζει την αγορά, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Motor Oil, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Λάμδα.