Χρηματιστήριο: Ούτε σήμερα δεν έπεσε το “κάστρο” των 900 μονάδων

Της Ελευθερίας Κούρταλη

“Τοίχο” για δεύτερη συνεχή ημέρα βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μπροστά από τις 900 μονάδες, καθώς παρά την απόλυτα ανοδική συνεδρίαση (δεν βρέθηκε καθόλου σε αρνητικό έδαφος), δεν κατάφερε να τις αγγίξει, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί “ισχυρό οχυρό”.

Την τελευταία ώρα ενισχύθηκαν κάπως οι πιέσεις μετά και το αρνητικό άνοιγμα στην Wall Street, με αποτέλεσμα το Χ.Α να προσπαθεί να κρατήσει με… “νύχια και με δόντια” το θετικό πρόσημο, ωστόσο οι αγοραστές κατάφεραν να κυριαρχήσουν, έστω και οριακά. Πάντως, γενικότερα περιορίστηκαν σε μικρές και επιλεγμένες κινήσεις, κάτι που θεωρείται λογικό μετά το σερί ανόδου που προηγήθηκε, τη στιγμή μάλιστα που ο Αύγουστος δεν συνηθίζεται να αποτελεί μήνα μεγάλων επενδυτικών κινήσεων για τα χαρτοφυλάκια. Κινητικότητα υπη΄ρξε πάντως και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Επίσης, το αρνητικό “γύρισμα” των τραπεζών, δεν βοήθησε την αγορά να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Ωστόσο, το  θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές βοήθησε στην επιστροφή του Χ.Α στην άνοδο, έστω και οριακά, μετά το χθεσινό “διάλειμμα”, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα και στη συνέχιση των ανακοινώσεων των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγημένων, με τις τράπεζες να μπαίνουν στο χορό από σήμερα, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει και τον τόνο στην αγορά το τρέχον διάσημα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πολυ στενό εύρος και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,06% μόλις και έκλεισε στις 895,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,998 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να ανέρχεται στα 28,1 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Ούτε σήμερα δεν έπεσε το "κάστρο" των 900 μονάδων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 2.152,23 μονάδες, ενώ οριακή ήταν η άνοδος και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στο +0,02% και στις 1.442,83 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν τελικά μόνο επτά τίτλοι από τους οποίους ξεχώρισαν η ΔΕΗ με κέρδη 1,77%, η Coca Cola με άνοδο 1,58% και η Μυτιληναίος στο +1,10%.

Στον αντίποδα, απώλειες 5,69% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ (-2,24%), ΟΤΕ (-1,60%) και Lamda Development (-0,97%).

Ο τραπεζικός δείκτης “γύρισε” στα αρνητικά λίγο πριν τις 16:00 ενώ έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,18% στις 548,93 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,18%, την Eurobank στο -0,80%, ενώ σταθεροποιητικά έκλεισαν Εθνική και Πειραιώς.

Με τον τζίρο να συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο “βαρίδι”” για το Χ.Α το οποίο δύσκολα να αλλάξει εικόνα εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος, η ενίσχυσή του αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αγορά. Αν και οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες ωστόσο θα απαιτηθεί περισσότερη συμμετοχή στο ταμπλό για επιστροφή του Γενικού Δείκτη, σε πρώτη φάση, στα υψηλά έτους των 928 μονάδων που σημειωθήκαν τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές του Χ.Α παραμένουν, εκτός απρόοπτου, θετικές καθώς έχει σημαντικά “αντισώματα” που έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν το κλίμα. Πέραν των μακροοικονομικών θεμάτων, ισχυρό όπλο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα εξάμηνου των ελληνικών εισηγμένων, οι πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών με τις ψήφους εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων να διαδέχονται η μία την άλλη καθώς και η συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία έχει δώσει σημαντική ανάσα στην οικονομία και στα ελληνικά assets.

Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα, κάτι για το οποίο έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι. Η Citi προειδοποίησε σήμερα πως το sell-off των ομολόγων που έρχεται και που φέρει τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών προς 2,0% έως το 2022, θα ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών. Κατά την αμερικάνικη τράπεζα,  ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στις ελληνικές μετοχές για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,6x, ενώ για το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,2x, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 6,8% πριν εκτιναχθούν κατά 37,6% το 2022.

Ανάλογα “μηνύματα” για το διεθνές κλίμα έδωσε και η Bank of America η οποία θεωρεί ότι το recovery trade τελείωσε και δεν αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις αγορές πλέον, λόγω και της παραλλαγής Δέλτα, ενώ η Credit Suisse εκτιμά πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις μετοχές να διορθώνουν στο επόμενο διάστημα.