Αντέδρασε μετά από τρεις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών τα κατάφερε να σπάσει το τριήμερο πτωτικό σερί και να κλείσει πάνω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να κάνει μια αποφασιστική ανοδική διαφυγή, αν και είχε στο πλευρό του την πλειονότητα των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 802,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 794,97 μονάδων (-0,22%) και 806,73 μονάδες (+1,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Αντέδρασε μετά από τρεις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,64%, στις 1.911,91 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.103,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 485,71 μονάδες.

Αν και άρχισε τη συνεδρίαση πολύ νωθρά, με την αγορά να παλινδρομεί κάτω από τις 800 μονάδες, μετά τις 12:30 τελικά οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν και οδήγησαν την αγορά έως τις 806 μονάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο FTSE 25 κράτησε τη στήριξη των 1.900 μονάδες, βελτιώνοντας ελαφρώς τη βραχυπρόθεσμη τεχνική του εικόνα.

Η κίνηση της αγοράς τις τελευταίες ημέρες δεν διαφέρει από αυτό που επισήμαναν οι περισσότεροι αναλυτές λίγο πριν την έναρξη του νέου έτους. Ότι δηλαδή η όποια ανοδική κίνηση θα έχει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε συνδυασμό με τη διεθνή αβεβαιότητα θα δίνεται η ευκαιρία για διόρθωση και ενθυλάκωση κερδών.

Ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%), οι οποίες και θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021. Αρκεί να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, εντείνοντας τη μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση των επενδυτών.

Πάντως, η αγορά έλαβε στήριξη και από τα κέρδη, έστω και μικρά, των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και οι ανησυχίες για την ιδιαίτερα άσχημη επιδημιολογική εικόνα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, παραμένουν. Η εστίαση είναι σαφώς στην πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στον έλεγχο της πανδημίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για τον εμβολιασμό όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Άλλωστε, η επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, ήταν ένας εκ των καταλυτών που σκιαγράφησαν οι ξένοι αναλυτές για το Χ.Α. το νέο έτος. Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είναι μια εκ των ωφελημένων της τεράστιας ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τρεις προϋποθέσεις όμως: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από την πανδημία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έξοδο της χώρας στις αγορές. Και μπορεί τα ομόλογα να τελούν υπό την “προστασία” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντούτοις θα είναι ένα καλό τεστ ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με +6,43%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +5,85% και την Alpha Bank με +3,26%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, Σαράντης και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Eurobank, Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Coca Cola. Η ΔΕΗ και ο Φουρλής έκλεισαν με πτώση 1,2%, ενώ η Jumbo έχασε 2,76%.