Συνέχισαν το ανοδικό σερί οι ευρωαγορές – Κέρδη κοντά στο 1% ο Stoxx 600

Θετικό πρόσημο στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τον Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη για 3η διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης για την Όμικρον που έδειξε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ειδικότερα, έρευνα του Imperial College του Λονδίνου αναφέρει ότι ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 είναι 40-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα. “Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την Όμικρον, συγκριτικά με τη Δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη από τη Νότια Αφρική – όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος – επίσης δείχνει μειωμένο κίνδυνο για νοσηλεία και σοβαρή νόσηση. Η έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με όμικρον στη Ν. Αφρική την περίοδο 1η Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου ήταν κατά 80% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν σε σύγκριση με κάποιο άλλο στέλεχος την ίδια περίοδο.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι τα αντιικά χάπια της Merck και της Pfizer κατά της covid-19 εξασφάλισαν το πράσινο φως για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η Όμικρον είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα. Η ραγδαία διασπορά της νέας μετάλλαξης έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα περιορισμού, πλήττοντας και πάλι την οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 483,01 μονάδες με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,7%. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών συγκαταλέγονταν στις κερδισμένες, με τη μητρική εταιρεία της British Airways, την IAG, και τον ουγγρικό αερομεταφορέα Wizz Air να σημειώνουν άνοδο περίπου 2%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,04% στις 15.756,31 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,77% στις 7.106,15 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 7.373,34 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,7% στις 27.016,22, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 8.563,70 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα το γ΄ τρίμηνο από ό,τι αναμενόταν, κατά 2,6%, σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση για ανάπτυξη 2%.

Στις επιμέρους μετοχές, η γερμανική United Internet υποχώρησε κατά 1,6% μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Ralph Dommermuth αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία στο 50,1%, αλλά δεν θα υποβάλει εθελοντική προσφορά εξαγοράς στους μετόχους.

Στα εταιρικά νέα, η Ryanair ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναθεώρησε πτωτικά κατά περισσότερο από δύο φορές την πρόβλεψή της για ζημιές στη χρήση του έτους, επικαλούμενη την επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετές χώρες λόγω του κορονοϊού.