Καταψηφίζουμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Οι Δήμοι εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων σε υποδομές, παραδίδουν δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους. Ουσιαστικά πρόκειται για κρίκο του αστικού κράτους με αντιλαϊκό ρόλο.
Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022 είναι ενταγμένο μέσα στα στενά πλαίσια ενός ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου και μιας αντιλαϊκής πολιτικής υποχρηματοδότησης, τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Θέλουν τους Δήμους αφενός τοπικό φοροεισπράκτορα και αφετέρου να συμβάλει σε σχεδιασμούς για την οικονομική ανάπτυξη, τοπικά και ευρύτερα.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και ο Προϋπολογισμός, αποτυπώνουν την
πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί κάθε Δημοτική Αρχή, τις προτεραιότητες και
τις ιεραρχήσεις που κάνει στη βάση μιας “αναπτυξιακής λογικής”.
Το ερώτημα όμως είναι: “ανάπτυξη για ποιον;” Αυτό είναι που καθορίζει και τις επιμέρους ιεραρχήσεις και προτεραιότητες.
Στην Αιγιάλεια η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη για να προχωρήσουν στρατηγικές επιλογές σε υποδομές που ευνοούν μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των εργολάβων.
Οι ανάγκες και τα επείγοντα έργα που αφορούν στις υποδομές του Δήμου για τους εργαζομένους και τη νεολαία της πόλης, η αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων των γειτονιών της πόλης και των χωριών δεν ιεραρχούνται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και του 2022. Τα 24 εκατ. που διατίθενται δεν ικανοποιούν τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα. Απλώς μοιράζουν τη φτώχια.
Για τη λαϊκή πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες της Αιγιαλείας, σημαίνει νέες θυσίες και το 2022, νέο χτύπημα εισοδημάτων και δικαιωμάτων.
Νοιάζονται περισσότερο για τα συμφέροντα των εργολάβων και λιγότερο για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στο εισόδημα, στην υγεία, στη παιδεία ,στο πολιτισμό, στον αθλητισμό.
Η λογική της Δημοτικής Αρχής όπως και όλων των κυβερνήσεων, είναι η λογική του κόστους – οφέλους. Δεν περιλαμβάνει κανένα έργο πρόληψης και υποδομής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί απλά κοστίζει χωρίς να φέρνει κέρδος. Αν συμβεί το μοιραίο, όπως στη πυρκαγιά της Ζήριας, τότε εμφανίζεται η πολιτεία και ο Δήμος, δήθεν αρωγοί.
Η παλιά γέφυρα του Σελινούντα μόλις που άντεξε στη χθεσινή νεροποντή, με κίνδυνο να πλημυρίσουν η οδός Κορίνθου και παρακείμενες κατοικίες. Επί δεκαετίες και παρά τις υποσχέσεις όλων των Δημοτικών Αρχών δεν εμφανίστηκε ποτέ στα Τεχνικά Προγράμματα για αντικατάσταση.
Το 2ο λύκειο Αιγίου από το σεισμό του 1995 στεγάζεται ακόμα σε κοντέινερ και στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 δεν υπάρχει κονδύλι για απαλλοτρίωση οικοπέδου
Για τους εναπομείναντες κατοίκους του Τριάντειου δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ φροντίδας για την στεγαστική τους αποκατάσταση.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022, όχι επειδή είναι «πρόχειρη» όπως ισχυρίζονται οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά γιατί :
-Στηρίζεται στο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων μέσα από αυξημένα ανταποδοτικά τέλη και στην ενίσχυση των εργολάβων.
– Δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες (υποδομές σε παιδεία, υγεία, πρόνοια).
-Δεν περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα πρόληψης .
Μόνο με την οργάνωση μας και τη δυναμική του λαϊκού κινήματος ,θα αποτελέσουμε κρίσιμο παράγοντα για να μη πληρώσουμε και αυτή τη κρίση
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ