Για τα συσσωρευμένα προβλήματα υποδομής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους, παλεύουν με αυτή και με τις συνέπειες της. Χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό. Έτσι τα σχολεία παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Τα πραγματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης δεν παίρνονται γιατί “μπαίνουν ” εξαρχής στο ζύγι της απαράδεκτης λογικής “κόστους – οφέλους” για το κεφάλαιο και το κράτος τους.
Παράλληλα μέσα στην πανδημία, η Δημοτική Αρχή δείχνει επικίνδυνη αδιαφορία για τα συσσωρευμένα προβλήματα υποδομής του 5ου Δημοτικού Σχολείου:
1) Η επισκευή στις τουαλέτες του σχολείου αντί για το καλοκαίρι ξεκίνησε μαζί με τα μαθήματα. Σήμερα, με τα σχολεία πλέον κλειστά, η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη, αφού τα έργα έχουν σταματήσει και όλα τα υλικά που έχουν απομείνει, έχουν μεταφερθεί στους διαδρόμους του σχολείου. Οι τουαλέτες έχουν μείνει ημιτελείς με άγνωστο το αν, και πότε, θα ξαναρχίσουν τα έργα για την ολοκλήρωσή τους.
2) Η καμινάδα του λέβητα είναι βουλωμένη, με αποτέλεσμα να παίρνει φωτιά όταν ανάβει το καλοριφέρ .
3) Οι αίθουσες δεν μπορούν να θερμανθούν με ηλεκτρικές σόμπες, γιατί πέφτει ο γενικός λόγω του ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι παμπάλαιες και δεν τις σηκώνουν.
4) Η οροφή σε κάθε αίθουσα του στον δευτέρου ορόφου του κτιρίου, όταν φυσάει δυνατός αέρας, κάνει ένα φοβερό θόρυβο και παράλληλα “φουσκώνει και ξεφουσκώνει” δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα υποχωρήσει στα κεφάλια των μαθητών.
5) Η καθαριότητα του σχολείου γίνεται με μία μόνιμη καθαρίστρια και δανεικό προσωπικό από άλλα σχολεία.
Από το Φλεβάρη του 2019 η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με έγγραφο της παρενέβη στη Δημοτική Αρχή και απαίτησε επείγοντα μέτρα για τους σοβάδες που πέφτουν και να γινει γενικότερος ελεγχος του κτιρίου. Το κτιριο είναι της δεκαετίας του ΄50 και χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση.
Η Δημοτική Αρχή αρκείται σε «μπαλώματα» και σε έναν επιφανειακό αντισεισμικό έλεγχο.
ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο και το Δήμο :
– Να γίνουν δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του σχολείου καθώς και στους εργαζόμενους στα έργα επισκευής.
– Να γίνει απολύμανση στο σχολείο με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών και του κράτους.
-Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.
-Τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλους τους μαθητές, δωρεάν internet, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από τη λεγόμενη τηλεκπαίδευση.
-Άμεση επισκευή των τουαλετών και άλλων εργασιών χωρίς να επηρεάζεται η διδακτική διαδικασία ή να κινδυνεύουν οι μαθητές.
-Να ελεγχτούν διεξοδικά, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και ηλεκτρισμού, οι τοίχοι, οι οροφές, τα στατικά του κτιρίου. Να εγγυηθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς για την ασφάλεια των μαθητών.
– Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αντισεισμικού ελέγχου του κτιρίου.
– Να ενταχθεί σε πρόγραμμα ανοικοδόμησης νέας σχολικής μονάδας το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.
Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις “αντοχές της οικονομίας” .
Τώρα είναι η ώρα να ενταθεί ο αγώνας συνολικά για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και των παιδιών του.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ