Παλεύει να μη χάσει τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου και την αναρρίχησή του σε απαιτητικά επίπεδα αντιστάσεων, προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις από την κατοχύρωση των κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,05% στις 914,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.187,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,50% στις 555,63 μονάδες.

Παλεύει να μη χάσει τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

Αν και η αγορά δείχνει να κάνει μικρά βήματα προς τα υψηλά του τελευταίου τετραμήνου, εντούτοις δεν σταματούν να ξεχωρίζουν τίτλοι που είτε υστέρησαν στο προηγούμενο διάστημα είτε υπόσχονται θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άτυπο rotation στους τίτλους που στηρίζουν τα επίπεδα και σήμερα δείχνουν να απορροφούν τις πιέσεις που απείλησαν αρχικά τις 910 μονάδες.

Τεχνικά πρέπει η αγορά να κρατήσει τις 910 μονάδες ώστε να μπορεί να κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις τις 920 μονάδες. Αυτό φυσικά δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν τις ομιλίες των αξιωματούχων της αμερικανικής Federal Reserve στο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole των ΗΠΑ. Το συμπόσιο ξεκινά σήμερα, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά το ΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, αν επαναφέρει κανείς στη μνήμη του τα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν απώλειες 1,16% και 1,02% αντίστοιχα, με τις ΟΛΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Coca Cola, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Jumbo, Λάμδα,Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ να κινούνται ήπια πτωτικά.

Στον αντίποδα, η Εθνική στηρίζει την αγορά με το +1,55% που σημειώνει, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Aegean, Τιταν, Αlpha Bank και ΕΧΑΕ.