Με δυσκολία το “9 στα 9” στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά κατάφερε να κάνει το “9 στα 9” σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις σε επιλεγμένους τίτλους, οι οποίες απορρόφησαν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από την κατοχύρωση κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 759,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 753,25 μονάδων (-0,26%) και 768,66 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 109,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια.

Με δυσκολία το "9 στα 9" στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.812,45 μονάδες, ενώ στο -0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.037,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 445,30 μονάδες.

Με μία διακύμανση που ξεπέρασε τις 12 μονάδες, το Χρηματιστήριο κατάφερε να διαχειριστεί τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών και να διατηρήσει το ανοδικό του σερί. Βέβαια, ο τραπεζικός δείκτης, αν και υπεραπέδωσε της αγοράς βρήκε την αντίσταση των 455-460 μονάδων, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα για να κάνει μία ακόμη υπέρβαση.

Ωστόσο, η συμβολή του στις στηρίξεις της αγοράς ήταν καθοριστική, όπως και εκείνη των Coca Cola, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίου, προκειμένου να δοθεί χώρος στις διορθώσεις τίτλων χωρίς η αγορά να χάσει τα επίπεδα των 760 μονάδων. Στοίχημα άλλωστε της ίδιας της αγοράς είναι να κρατήσει εντός των τειχών τη ρευστότητα που δίδεται από τις πωλήσεις, ανακυκλώνοντας τα απαραίτητα κεφάλαια ως καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό ωστόσο που επισημαίνεται από εγχώριους χρηματιστηριακούς κύκλους είναι ότι η αγορά θα μπορούσε να κάνει μια διόρθωση ώστε να προσελκύσει περαιτέρω κεφάλαια που βλέπουν το 2021 με πιο αισιόδοξη ματιά. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε ένα μερικό lockdown και οι οικονομικοί δείκτες να προβληματίζουν, όμως η διαχείριση της κρίσης που έφερε η πανδημία, όλοι το γνωρίζουν, δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της απαλλάσσουν την Ελλάδα από την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η προοπτική μιας έγκαιρης έναρξης μαζικού εμβολιασμού υπερτερεί των βραχυπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Επίσης, η Ελλάδα αναμένει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη εξαετία, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του φετινού ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων από τις υπερβολές που έφερε ο φόβος της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας σε περιβάλλον πανδημίας και επαναφοράς των αποτιμήσεων σε πιο δίκαια επίπεδα, μετά μάλιστα και την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος, μετά από σχεδόν έξι μήνες αδράνειας λόγω των ειδικών συνθηκών έχει επανενεργοποιηθεί στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Όπως μάλιστα σημειώνει σήμερα το Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 31,5 δισ. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά και την προσχώρηση της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Εθνικής, στο ελληνικό Asset Protection Scheme “Ηρακλής”. Μια εξέλιξη που σταδιακά θα προεξοφλείται από την αγορά.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα άνω του 2% κέρδη σε Εθνική, ΕΧΑΕ και Eurobank έδωσαν ισχυρές στηρίξεις στην αγορά, ενώ η Coca Cola και Jumbo έκλεισαν στο +1,74% και στο +1% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Titan.

Στον αντίποδα, η Motor Oil έχασε 3,15%, με τον Φουρλή να υποχωρεί κατά 2,59% και τη Βιοχάλκο κατά 2,19%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, με τις ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Aegean, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με ελεγχόμενες απώλειες.