Εξαήμερο ράλι 4% στο Χρηματιστήριο με νέο ρεκόρ – Ξανά στα ύψη ο τζίρος

Μία συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων και μεταβολών έλαβε χώρα την Τρίτη (6/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επικρατούν στο τέλος πανηγυρικά. Με τη νέα άνοδο, την έκτη διαδοχική, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 13 χρόνια.

Η Λεωφόρος Αθηνών βρέθηκε και χθες μία «ανάσα» από τις 1.400 μονάδες, ενώ το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 1.412,84 μονάδες της 3ης Μαΐου 2011. Στο 6ήμερο ράλι του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά περίπου 4%, ενώ από τις αρχές του 2024 τα κέρδη διαμορφώνονται στο 8,5%.

Αναφορικά με τη διακύμανση του δείκτη εντός της ημέρας, οι buyers έκαναν δυναμικό ξεκίνημα και οδήγησαν την αγορά πάνω από τις 1.400 μονάδες. Το σκηνικό άλλαξε κατά το δίωρο 12:00 με 14:00, καθώς τότε το Χρηματιστήριο κινούνταν σε πτωτικό έδαφος, υπό των 1.395 μονάδων. Το ίδιο απότομη ήταν η εναλλαγή προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να συνεχίσει το ράλι του, αγνοώντας τα αρνητικά πρόσημα εντός του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,77 μονάδες ή 0,56% και έκλεισε στις 1.403,76 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 1.392,20 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.404,48 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα για ακόμη μία μέρα, ξεπερνώντας τα 140 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου αφορούσε εκ νέου τις τράπεζες.

Τραπεζικά ομόλογα, ΔΑΑ στο ταμπλό και στο βάθος Πειραιώς

Μία νέα ομολογιακή έκδοση και μάλιστα με σημαντική υπερκάλυψη ρεκόρ ήρθε να προστεθεί στο θετικό κλίμα που επικρατεί στις τράπεζες. Ο λόγος για την Alpha Bank, η οποία βγήκε στις αγορές με 6ετές senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3,1 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5,125% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση πέριξ του 5,5%.

Είχαν προηγηθεί τον Ιανουάριο οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank), με εκδόσεις ομολόγων ύψους 1,4 δισ. ευρώ αθροιστικά. Σε όλες τις περιπτώσεις επιτεύχθηκε υπερκάλυψη τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τον αρχικό στόχο, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα 7 δισ. ευρώ μετά από πολλά χρόνια διαμορφώνεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στα 6,5 δισ. ευρώ, η Πειραιώς στα 4,8 δισ. ευρώ και η Alpha Bank στα 4,1 δισ. ευρώ. Η κίνηση των μετοχών και η κεφαλαιοποίησή τους είναι πιθανό να διαμορφωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, παρά το ράλι που έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε νέα πολυετή υψηλά. Κι αυτό διότι συνεχίζουν να είναι ελκυστικές οι αποτιμήσεις τους, διαπραγματευόμενες με σημαντικό discount.

Επόμενη εξέλιξη-σταθμός για το Χρηματιστήριο αναμένεται να αποτελέσει η πώληση του πακέτου της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το placement θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της τράπεζας, με το χρονοδιάγραμμα να έχει αλλάξει. Η Πειραιώς θα ανακοινώσει στις 14 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023, αντί της 23ης Φεβρουαρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση των μετοχών θα αφορά το 20% από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα.