Επανήλθε στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Άντεξε τελικά τις πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου “αποκατέστησε” την παραμονή του στη ζώνη των 760 μονάδων, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, τα οποία παραμένουν υπέρ της πτώσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 762,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 753,97 μονάδων (-0,38%) και 766,51 μονάδες (1,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Επανήλθε στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,72%, στις 1.816,93 μονάδες, ενώ επίσης στο +1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.083,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,48% στις 441,14 μονάδες.

Η μεταβλητότητα και οι έντονα αντίρροπες δυνάμεις ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της αγοράς σήμερα, η οποία ναι μεν επιβεβαίωσε την παραμονή του στη ζώνη των 760 μονάδων, αλλά και την επιλεκτική τακτική των εγχώριων χαρτοφυλακίων. Η αγορά βλέπει πλέον τον κάθε τίτλο ξεχωριστά, ανάλογα με τις προοπτικές και τις αντοχές του στο τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στην περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.

Το αρνητικό κλίμα που τροφοδοτείται από την πορεία της πανδημίας στη χώρα δεν έχει αλλάξει στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να αλλάξει εωσότου κάποιος θετικός καταλύτης αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο αυτό. Αυτός ο καταλύτης σαφώς και είναι η αποκλιμάκωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα, ή μια καλύτερη “επίδοση” στον εμβολιασμό της. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως όπως επισήμανε σήμερα η Beta Securities, το γενικό lockdown είναι λίγο έως πολύ αποτυπωμένο στην αγορά, αν και η επίδρασή του δεν είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους τίτλους. Εντούτοις καλύπτει τις περισσότερες εισηγμένες, με την Beta να εφιστά την προσοχή ότι στις προηγούμενες ανάλογες περιόδους επηρεάστηκαν περισσότερο συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες, τα ακίνητα, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές. Ανθεκτικότητα, από την άλλη, έδειξε ο ενεργειακός κλάδος, όπως φάνηκε και σήμερα στο ταμπλό. Στο μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για την αύξηση του κεφαλαίου της τον επόμενο μήνα. Και όπως αναφέρει το Bloomberg, η κίνηση θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα για την τράπεζα.

Τεχνικά τώρα, η βραχυπρόθεσμη τάση για το γενικό δείκτη γύρισε εκ νέου πτωτική, μετά τις ισχυρές απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση. Η πρώτη στήριξη παραμένει στις 750 μονάδες, η διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει στις 713 μονάδες, όπου και διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +5,90% της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και το +5,41% της ΔΕΗ στήριξαν τον γενικό δείκτη, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Κέρδη 1,11% σημείωσε η Λάμδα και 1,08% ο Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, Coca Cola, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,85%, δεχόμενη τις αναταράξεις από την προοπτική της αύξησης κεφαλαίου, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση 1,99% και 1,58% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκελισαν οι ΟΤΕ και Aegean.