Κέρδη στις ευρωαγορές, άλμα 7,6% η BioNTech μετά την πλήρη έγκριση της FDA

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, με τον κλάδο της ενέργειας να πρωταγωνιστεί μετά το άλμα των τιμών του πετρελαίου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 471,88 μονάδες μετά από συνολικές απώλειες περίπου 1,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα εμπορεύματα πρωταγωνίστησαν με άνοδο 2,1% και 1,5% αντίστοιχα.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,3% στις 15.852,79 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,9% στις 6.683,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,3% στις 7.109,02 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,6%.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα από το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής της Fed στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. Η ομιλία του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed πλησιάζει σε μια απόφαση για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας, με ρυθμό τα 120 δισ. δολ. το μήνα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s σημείωσε άλμα άνω του 15% στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι εταιρείες private equity εξετάζουν την εταιρεία με το ενδεχόμενο να καταθέσουν προσφορές ύψους περίπου $9,5 δισ.

Με ισχυρά κέρδη 7,6% έκλεισε η γερμανική BioNTech μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία μαζί με την Pfizer κατά της COVID-19.