Αφγανιστάν: Νέο επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα διόρισαν οι Ταλιμπάν

Νέο επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν διόρισαν οι Ταλιμπάν, μία εβδομάδα και πλέον μετά την κατάληψη της Καμπούλ, με στόχο να συνδράμει στην προσπάθεια εξομάλυνσης των αναταράξεων στην οικονομία που έχουν προκαλέσει η τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid, που εξεδόθη την Δευτέρα, ο Haji Mohammad Idris διορίστηκε εκτελεστικός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώτη αποστολή του θα είναι να βάλει μια τάξη στην πληγωμένη από τον πόλεμο αφγανική οικονομία που πλέον έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών και την απουσία κεντρικού κρατικού μηχανισμού.

Κι αυτό την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κεντρική Τράπεζα μόλις ξανανοίξουν.

“Εάν αυτή η αβεβαιότητα παραμείνει, τότε οι πελάτες θα αποσύρουν περισσότερα κεφάλαια και οι τράπεζες θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη από την (κεντρική τράπεζα)”, δήλωσε ο τραπεζίτης, επικαλούμενος το κύμα αναλήψεων που ακολούθησε αμέσως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.