Κέρδη στις ευρωαγορές, νέο ρεκόρ ο γερμανικός DAX

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Μάιο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 450,10 μονάδες. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάιο με συνολικά κέρδη 2%, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου.

Ο γερμανικός DAX με άλμα 1% σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.567,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στις 6.489,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,8% στις 7.080,46 μονάδες μετά την αργία της Δευτέρας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,60%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,45%.

Στα μάκρο της ημέρας, η τελική μέτρηση της εταιρείας ερευνών IHS Markit έφερε τον μεταποιητικό δείκτη PMI στις 63,1 μονάδες τον Μάιο, πάνω από την αρχική μέτρηση στις 62,8 μονάδες. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας τον Ιούνιο του 1997.

Η έρευνα έδειξε παράλληλα ότι διατηρούνται τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδηγώντας σε ράλι τις τιμές.

Η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες προβληματίζει τους επενδυτές που ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκαστεί να μετριάσει τις αγορές ομολόγων στο γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης. Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο και δεν θα επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν μεταλλευτικοί κολοσσοί όπως οι Anglo American, BHP Group και Glencore με άλμα σχεδόν 4% καθώς οι τιμές του χαλκού και άλλων μετάλλων ενισχύονται. Πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η BP, η Royal Dutch Shell και η Total κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν να σημειώνουν ισχυρά κέρδη.