Διεθνείς πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μετά την αδυναμία του να διαπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων, τελικά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών υποκύπτει στις πιέσεις των πωλητών, ακολουθώντας μάλιστα και το αρνητικό κλίμα των ευρωαγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,60% στις 884,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.122,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,97% στις 538,37 μονάδες.
Ελλείψει εσωτερικών καταλυτών η αγορά προσπαθεί να διαχειριστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν χθες.

Θα επηρεάσει το πιθανό tapering την Ελλάδα;

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί πλέον τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και σαφώς θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά είναι εάν μια πιθανή σύσφιξη της πολιτικής της Federal οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήματος σε μια περίοδο που οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που παραπέμπουν στα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Και το βασικό ερώτημα είναι πως θα μπορούσε η ελληνική αγορά να επηρεαστεί από ένα τέτοιο σενάριο, την ώρα που ναι μεν θεωρείται αναδυόμενη αγορά, αλλά η παρουσία του ευρώ προσδίδει χαρακτηριστικά, όπως εκείνα των ανεπτυγμένων.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων, εντούτοις θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι ο κοινός παρονομαστής στις επενδυτικές επιλογές είναι η αποφυγή κινδύνων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκ, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ , ΔΕΗ και ΟΛΠ.
Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Titan, Jumbo, ΕΛΧΑ, Σαράντης και Coca Cola, αν και το κλίμα είναι πολύ εύθραυστο.