“Κοκκίνησε” το Χρηματιστήριο το νέο κύμα Covid και τα ευρωπαϊκά lockdowns

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καθώς “συντάχθηκε” με το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα που επικράτησε λόγω της έντασης του νέου κύματος Covid-19, του καθολικού lockdown στην Αυστρία και των προειδοποιήσεων της Γερμανίας ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο ανέκοψε και τη διήμερη ανοδική αντίδραση της αγοράς και στέρησε εκ νέου τα επίπεδα των 920 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 915,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 910,47 μονάδων (-1,37%) και 926,28 μονάδων (+0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

"Κοκκίνησε" το Χρηματιστήριο το νέο κύμα Covid και τα ευρωπαϊκά lockdowns

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,84%, στις 2.206,03 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.508,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 606,70 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,15%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,30%.

Ανοδική διαφυγή εν αναμονή

Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι κάνει “ταμείο” για τις τράπεζες για τις οποίες η φετινή χρονιά ήταν ορόσημο προόδου, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου αποκρυσταλλώνουν την προσπάθεια πολλών ετών μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και τη χρήση των κεφαλαίων των πρόσφατων αυξήσεων.

Η χρηματιστηριακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ συνδέεται και με την επόμενη ημέρα των τραπεζών καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ενισχύουν την αίσθηση ταχύτερης βελτίωσης των βασικών γραμμών εισοδήματος του κλάδου.

Την ίδια στιγμή η διαπίστωση των καλύτερων από το αναμενόμενο κόστος πιστωτικών επιβαρύνσεων λόγω της πανδημικής κρίσης και η αντιστροφή κάποιων σχετικών προβλέψεων έδωσε το έναυσμα για κάποια καλά λόγια από το εξωτερικό με βασικότερο την θετικότερη αναθεώρηση των φετινών επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας.

Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνησή του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος προς τη βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει “αρνηθεί” στον Γενικό Δείκτη τη συνέχιση της ανέλιξής του προς τις 1.000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου) ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών τείνει να διασπάται.

Η τρίτη απόπειρα του δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI.

Συμπερασματικά, η κίνηση της αγοράς χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή εν αναμονή, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Aegean, όπως και άλλες αεροπορικές διεθνώς, υπέκυψε στους φόβους του Covid 19 και έκλεισε με απώλειες 2,16%, με τις ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Eurobank να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, Titan, Εθνική, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και ΟΛΠ.