Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πρόοδο στις ΗΠΑ για την ψήφιση του γιγαντιαίου πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που θα δώσει νέα πνοή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άλμα 2,1% στις 417,25 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX εκτινάχθηκε κατά 3,3% στις 14.380,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,1% στις 5.902,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,3% στις 6.719,13 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 3,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 1,9%.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχει αναζωπυρώσει και τους φόβους για έξαρση του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να ξεπερνά και πάλι σήμερα το ψυχολογικό επίπεδο του 1,6%, για να περιορίσει στη συνέχεια την άνοδο της.

Το νέο άλμα ακολούθησε την ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία το σαββατοκύριακο με την οποία δόθηκε το πράσινο φως στο πακέτο των 1,9 τρισ. δολ. ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, την χορήγηση ενός νέου γύρου επιταγών στα αμερικανικά νοικοκυριά και την παροχή σημαντικής οικονομικής βοήθειας στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στην εβδομάδα προκειμένου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να υπογράψει το νομοσχέδιο πριν τη λήξη κάποιων προγραμμάτων στήριξης στις 14 Μαρτίου.