Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές οι επενδυτές

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις ολοένα και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες επιστρέφουν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού που οδήγησαν σε ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη το β’  τρίμηνο.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πρωτοφανή ύφεση του β’  τριμήνου τίθεται εν αμφιβόλω καθώς η επιστροφή των κρατών στα μέτρα περιορισμού καταπνίγει εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα. Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε επιφυλακτική την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η οικονομία χάνει την ορμή της.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσαν πάντως σήμερα οι ενθαρρυντικές μετρήσεις των δεικτών για την πορεία της μεταποίησης σε ΗΠΑ και Κίνα.

Οι καλύτερες των εκτιμήσεων μετρήσεις των δεικτών PMI για την Κίνα και τις ΗΠΑ βοήθησαν να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη απαισιοδοξία για το οικονομικό outlook το δ’  τρίμηνο. Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για την Ευρωζώνη, με τον μεταποιητικός PMI να ενισχύεται στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στις 347,86 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2% στις 11.788,28 μονάδες, εμφανίζοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 28 Σεπτεμβρίου και κλείνοντας σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,1% στις 4.691,14 μονάδες και συμπλήρωσε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,4% στις 5.654,97 μονάδες, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί πέντε συνεδριάσεων.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε ισχυρή άνοδο 2,55%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +2,1%.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει πάντως στραμμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς οι Αμερικανοί οδεύουν με ρυθμούς ρεκόρ στις κάλπες.

Πάνω από 95 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση των NBC News / Wall Street Journal ο πρώην αντιπρόεδρος και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό εθνικό προβάδισμα έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετώπισε την πανδημία και για το πού οδεύει η χώρα. Τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του Τραμπ,  συγκεντρώνοντας την υποστήριξη μεταξύ εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ποσοστό 52% σε αντίθεση με το 42% που συγκεντρώνει ο Τραμπ.

Οι αναλυτές πάντως ήδη κοιτούν την επόμενη μέρα, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η ανάληψη νομικής δράσης από τον πρόεδρο Τραμπ για να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας θα οδηγήσει σε εκτόξευση της αβεβαιότητας, ρίχνοντας την αμερικανική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.