Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές στο φινάλε της εκλογικής μάχης στις ΗΠΑ

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με την ελπίδα οι κάλπες να δώσουν οριστικό τέλος στην πρωτοφανή πόλωση των τελευταίων μηνών.

Η αναμέτρηση Ντόναλντ Τραμπ – Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς επιθέσεις και ένα τοξικό κλίμα, με τους αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η διαμάχη να συνεχιστεί και την επομένη των εκλογών στις δικαστικές αίθουσες εάν οι κάλπες δεν βγάλουν έναν ξεκάθαρο νικητή.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, με την τελευταία έρευνα του NBC News και της Wall Street Journal να του δίνει 52% σε σύγκριση με 42% για τον πρόεδρο Τραμπ. Η εικόνα είναι λιγότερο ξεκάθαρη στις αμφίρροπες πολιτείες, που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα, με τον πρόεδρο Τραμπ πάντως να υπολείπεται  του Δημοκρατικού αντιπάλου του σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Αριζόνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 με άλμα 2,3% σκαρφάλωσε στις 356,01 μονάδες, εμφανίζοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 16 Ιουνίου. Ο δείκτης συμπλήρωσε ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη σχεδόν 4,2%.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε ράλι 2,55% και έκλεισε στις 12.088,98 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 με άλμα 2,4% σκαρφάλωσε στις 4.805,61 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 2,3% έκλεισε στις 5.786,77 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 3,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5%.