Απώλειες στις ευρωαγορές σε κλίμα επιφυλακτικότητας

advertisement

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την αύξηση των αποδόσεων στα ομολογα με έκδηλο προβληματισμό για τον αντίκτυπο στα χρηματιστήρια και την οικονομική ανάκαμψη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Στο ευρύ φάσμα δεικτών που παρακολουθούμε για να εκτιμήσουμε εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, τα ημερήσια δεικτοποιημένα επιτόκια ανταλλαγής και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Μερικοί επενδυτές ανησυχούν για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κάτι τέτοιο  θα μπορούσε να βλάψει τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό και να μειωθεί η σχετική ελκυστικότητα των μετοχών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 1,34%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο κατά 25 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση 0,44% στις 413,06 μονάδες, υποχωρώντας για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο δείκτης απέχει πλέον 4,8% από το ιστορικό υψηλό των 433,90 μονάδων που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 2020

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 13.950,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 5.767,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,2% στις 6.612,24 μονάδες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπάρξει μια επιστροφή στην ομαλότητα  μέχρι τα τέλη Ιουνίου, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τη στρατηγική του για την “έξοδο” από το λοκντάουν. Η αρχή θα γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, στις αρχές Μαρτίου.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,5%, ενώ ο ισπανικός FTSE MIB υποχώρησε σε ποσοστό 0,55%.

Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε σημαντικά το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες τον Φεβρουάριο σε σχέση με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 90,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 90,1 μονάδες.