Θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα για τις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τη Δευτέρα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο κλίμα που διαμόρφωσε η έναρξη των εμβολιασμών και στις ΗΠΑ, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη, με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να αυξάνονται συνεχώς.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέο γενικό lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι το Λονδίνο θα μπει από τα μέσα της εβδομάδας στην τρίτη κατηγορία με τα πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, με την πρωτεύουσα να οδεύει πλέον για ένα νέο lockdown μέσα στις γιορτές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ξεκίνησε το τεράστιο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την έκτακτη έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Η έναρξη της επιχείρησης έρχεται ενώ και στις ΗΠΑ τα κρούσματα και οι θάνατοι σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 391,85 μονάδες, με τον δείκτη να επιστρέφει σε ανοδικό έδαφος μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 13.223,16 μονάδες, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Νοεμβρίου.

Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4% και έκλεισε στις 5.527,84 μονάδες, κλείνοντας με θετικό πρόσημο για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,2% στις 6.531,83 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1%.

Στο μέτωπο του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν την Κυριακή να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική τους σχέση, αν και οι εντατικές συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν το αδιέξοδο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε τις επιχειρήσεις της χώρας του πάντως να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ε.Ε.