Κέρδη κοντά στο 1% για τις ευρωαγορές με ώθηση από τις αποφάσεις BoE και Fed

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στiς αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,1% και κράτησε τον στόχο στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων στις 895 δισ. λίρες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο. Παράλληλα, επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρηθεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας και δύο στελέχη, οι Dave Ramsden και Michael Saunders, να τερματιστεί νωρίτερα.

Χθες η Federal Reserve ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αλλά και το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Fed έδειξε χθες ότι δεν θα προχωρήσει σε απότομες κινήσεις καθώς θα περιορίζει σταδιακά την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία. “Εάν συνεχιστεί η πρόοδος στην οικονομία, όπως αναμένεται, η Επιτροπή [Νομισματικής Πολιτικής] κρίνει ότι κάποιος μετριασμός στο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μπορεί σύντομα να δικαιολογείται”, υπογράμμισε η Fed στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική Ομοσπνδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να ανακοινώσει ακόμα και από το Νοέμβριο ότι θα ξεκινήσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η πρόοδος στην αγορά εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα να διατηρηθούν τα επιτόκια στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν, ενώ εμφανίστηκαν διχασμένοι όσον αφορά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Τα εννέα από τα 18 μέλη της Επιτροπής περιμένουν μια αύξηση των επιτοκίων το 2022, από επτά στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,93% στις 467,50 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 15.643,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,98% στις 6.701,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,07% στις 7.078,35 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 1,41% στις 26.081,13 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε άνοδο 0,78% στις 8.876,90 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF ενισχύθηκε κατά 2,7% την Πέμπτη, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά των πυρηνικών δραστηριοτήτων της General Electric στη Γαλλία.

Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία αθλητικών στοιχημάτων Entain βυθίστηκε κατά 4,8%, με τους επενδυτές να αποκομίζουν κέρδη μετά την εκτίναξη της μετοχής λόγω της προσφοράς εξαγοράς από την αμερικανική ανταγωνίστρια DraftKings.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IHS Markit έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβράδυνε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας σε καθοδική τροχιά μετά το υψηλό 15 ετών του περασμένου Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 56,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 59,0 τον Αύγουστο σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI  για την δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 56,3 μονάδες από 59,0 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό επτά μηνών στις 58,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,4 μονάδες τον Αύγουστο. Χαμηλό 8 μηνών σημείωσε ο δείκτης PMI για την παραγωγή στη μεταποίηση, στις 55,6 μονάδες από 59 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν ο υπερχρεωμένος κινεζικός κολοσσός Evergrande θα πραγματοποιήσει κανονικά μια πληρωμή τοκομεριδίου $83,5 εκατ. σε ομόλογα σε δολ. ΗΠΑ. Την Τετάρτη οι αγορές καλωσόρισαν την είδηση ότι ο κατασκευαστικός όμιλος πραγματοποίησε τις πληρωμές του σε ένα εγχώριο ομόλογο.

Επιπλέον,  η μονάδα της China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχασε πληρωμές μισθών σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν απόδειξη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός όμιλος με το υπέρογκο χρέος του αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και εκτός του βασικού πυρήνα των δραστηριοτήτων του, σημειώνει το Bloomberg.