Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό δύο μηνών

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας ένα μέρος από το χαμένο έδαφος μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας που ακολούθησαν την εκτίναξη των ανησυχιών για τον παγκόσμιο αντίκτυπο από μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες στο βαθύ κόκκινο εν μέσω ανησυχιών ότι μια πιθανή χρεοκοπία της κινεζικής Evergrande θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο πτωχεύσεων στην κινεζική αγορά ακινήτων και στον χρηματοοικονομικό κλάδο με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Η Evergrande έχασε σήμερα τις πληρωμές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες καθώς αγωνίζεται να συγκεντρώσει ρευστότητα υπό το βάρος συνολικού χρέους άνω των 300 δισ. δολ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Evergrande να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ντόμινο, όπως έγινε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1% στις 458,68 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε χαμηλό δύο μηνών.

Ο γερμανικός DAX ανέκαμψε μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιουλίου, με τον δείκτη να κερδίζει 1,4% στις 15.348,53 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,5% στις 6.552,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 6.980,98 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισαν 1,2%.

Ο κλάδος των ταξιδιών κέρδισε έδαφος σήμερα με τους τίτλους των IAG, Carnival Corp και InterContinental Hotels Group να κερδίζουν μεταξύ 2% και 5% μετά την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις ΗΠΑ.

Ώθηση στο κλίμα έδωσε και η έντονη δραστηριότητα στις επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας στοιχηματισμού Entain Plc σημείωσαν άλμα 18% στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η αμερικανική DraftKings παρουσίασε μια προσφορά ύψους 20 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές για την εξαγορά της εταιρείας.

Παράλληλα, η βρετανική National Express κέρδισε 7,6% μετά την ανακοίνωση της Stagecoach Group ότι είναι σε συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών. Οι μετοχές της Stagecoach κατέγραψαν ράλι 27%.

Οι μετοχές της Universal Music Group, στο μεταξύ, σημείωσαν άλμα 35,7% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης τους, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από τα 46 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται σταδιακά στην αμερικανική Federal Reserve η οποία αναμένεται αύριο να ανακοινώσει ένα αρχικό προσχέδιο για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.