Χρηματιστήριο: Άντεξαν οι 760 μονάδες, αλλά όχι ο τζίρος

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο “κόκκινο” βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιλεγμένους τίτλους να αντισταθμίζουν ελαφρώς την πτώση της πλειονότητας των τίτλων του, ενώ οι συναλλαγές θύμισαν ρυθμούς… θερινής ραστώνης ή αναμονής κάποιου καταλύτη που θα δείξει τον δρόμο στην αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 760,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 756,90 μονάδων (-0,97%) και 766,23 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 283 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45%, στις 1.815,05 μονάδες, ενώ στο -0,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.065,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 452,21 μονάδες.

Μόλις στις 16:30 κατάφερε ο όγκος των συναλλαγών να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με τις συναλλαγές σήμερα να γίνονται με το σταγονόμετρο. Η εικόνα θύμισε μέρες… καλοκαιριού, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το αν είδαμε το τέλος της διορθωτικής πορείας ή αν η αγορά τήρησε στάση αναμονής σε ένα περιβάλλον που προμηνύει νέα μέτρα έναντι του κορονοϊού.

Άλλωστε, οι επόμενες δύο ημέρες, μέχρι, δηλαδή, τη στιγμή που όλα τα δεδομένα και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων τεθούν στο… μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των κρουσμάτων, έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο… πυροδότησης ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων στις… κόκκινες περιοχές της χώρας. Το ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και κατά πόσο η οικονομική δραστηριότητα θα πληγεί εκ νέου. Και μέχρι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα κάθε κίνηση ανάληψης ρίσκου αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκεται καθ’ οδόν. Μάλλον μετατίθεται προς το 2ο εξάμηνο του έτους, με την αγορά να επαναλαμβάνει το μοτίβο της εσωστρέφειας του δευτέρου και τρίτου τριμήνου του προηγούμενου έτους, έως ότου μάλιστα έχει καλύτερη εικόνα για τις συνέπειες που θα αφήσει πίσω του το νέο κύμα της πανδημίας.

Έτσι, η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων με ορίζοντα κάποιων μηνών και εκείνων με ορίζοντα έτους είναι εμφανής. Και αυτό διότι ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και δη των τραπεζών μακροπρόθεσμα είναι θετικές, σε πιο άμεσο ορίζοντα τα σύννεφα είναι πολλά. Σε αυτό το μήκος άλλωστε κινήθηκαν και τα στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αρκετά “μαξιλάρια” που περιορίζουν τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα δουν αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους εάν, μεταξύ άλλων, προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και διαχειριστούν τη λήξη στα μορατόρια.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ επέστρεψε στην πτωτική του πορεία καταγράφοντας σήμερα απώλειες 3,99%, με τις Βιοχάλκο, Alpha Bank και Μυτιληναίο να τον ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε Titan, Motor Oil, ΕΤΔΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Φουρλής, ΕΧΑΕ και Eurobank, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΟΤΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Εθνική, ενώ η Coca Cola αντιστάθμισε με το +1,53% που σημείωσε την πτώση της πλειονότητας των τίτλων.