Άντεξε στις πιέσεις και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη, και στο μοτίβο των διακυμάνσεων των διεθνών αγορών, κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικά εδάφη, κατάφερε με τη στήριξη αρκετών δεικτοβαρών το θετικό κλείσιμο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 884,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 880,59 μονάδων (-0,07%) και 885,15 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 45,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,71 εκατ. τεμάχια.

Άντεξε στις πιέσεις και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,39%, στις 2.123,62 μονάδες, ενώ στο -0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.491,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 568,42 μονάδες.

Με 68 μετοχές με αρνητικό πρόσημο και μόλις 39 θετικές, μεταξύ των οποίων και οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola, το Χρηματιστήριο κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων αλλά και να κλείσει θετικά. Βέβαια, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ως είθισται κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Έτσι, στις συνεδριάσεις που θα κλείσουν το έτος δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις, εκτός και αν κάποιο νέο στο μέτωπο της πανδημίας φέρει τα πάνω κάτω. Στο σενάριο του “no news, good news” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή του Capital.gr, ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων, και υψηλότερα, των 860 μονάδων. Δηλαδή σε ένα λίγο περισσότερο περιορισμένο εύρος, από εκείνο της εννεάμηνης συσσώρευσης των 850-930 μονάδων.

Παραμένει η στήριξη των μάκρο

Πέραν των γνωστών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών εξελίξεων, πάντως, δεν υπάρχουν σημαντικά νέα που να οδηγήσουν σε μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων, μόλις πέντε συνεδριάσεις πριν από την εκπνοή του έτους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας δεν παραμένουν υποστηρικτικά, με τελευταία την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία αποτυπώνονται οι ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τόσο για το 2021 όσο και για τα επόμενα έτη. Ωστόσο, επισημαίνει κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν το θετικό σενάριο, όπως ο πληθωρισμός και η ακριβή ενέργεια.

Επίσης, το βλέμμα παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην πορεία της πανδημίας, καθώς η υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον από την πρώτη στιγμή σήμανε τα καμπανάκια της εγρήγορσης και της επαγρύπνησης σε όλα τα επίπεδα. Η μετάλλαξη έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ με το +2,13%, αλλά και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Coca Cola με τα άνω του 1% κέρδη τους, στήριξαν το θετικό πρόσημο της αγοράς. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Εθνική, Σαράντης, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Quest.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο έχασε 2,55%, με τη ΔΕΗ και την ΕΛΧΑ να ακολουθούν με -1,74% και -1,18% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Titan, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα και Eurobank.