Χρηματιστήριο: Διά χειρός Alpha Bank η ανάκτηση των 870 μονάδων

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με την Alpha Bank να ηγείται της ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ένα αναπάντεχα καλό κλείσιμο της εβδομάδας, πάνω από τις 870 μονάδες, χωρίς όμως να πετύχει την αναγκαία και πολυπόθητη αύξηση των συναλλακτικών ρυθμών, οι οποίοι έμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα εάν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο ενδιαφέρον στην μετοχή της Alpha Bank.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 874,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 858,47 μονάδων (-0,12%) και 875,23 μονάδων (+1,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια (12,9 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο: Διά χειρός Alpha Bank η ανάκτηση των 870 μονάδων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,76%, στις 2.110,76 μονάδες, ενώ στο +1,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.392,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,60% στις 544,65 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,44%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 1,15%.

Παρά τη μείωση της εβδομαδιαίας πτώσης, η αγορά διατήρησε τις ανησυχίες για το ενδιαφέρον των αγοραστών, καθώς από τα 49 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν σήμερα, τα 39 εκατ. ήταν στην Alpha Bank. Σύμφωνα με την JPMorgan και συνυπολογίζοντας μια αλλαγή στη μεθοδολογία για την κατάταξη στους δείκτες του MSCI, η μετοχή της Alpha Bank πιθανόν να ενταχθεί στον MSCI EM Standard. Και αυτή η προοπτική πυροδότησε ένα ισχυρό ράλι ανόδου στη μετοχή, με ισχυρό όγκο μάλιστα.

Δέλτα όπως “διόρθωση”

Η αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιορισμών και οι ανησυχίες για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που θα προκύψει από την μετάλλαξη “Δέλτα” διατήρησε το κλίμα επιφυλακτικότητας στην εγχώρια αγορά, διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η κόπωση στην σποτ αγορά είναι εμφανής, αφού μεσολάβησαν σημαντικές και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις, ενώ η ειδησεογραφία δεν είχε νέο που να βάλει ένα νέο καταλύτη στην εικόνα.

Παρ’ όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χρονιάς έχει διατηρηθεί, ενώ ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό το τραπεζικό σύστημα έχει εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράθυρο ευκαιρίας διαθέσιμης ρευστότητας, αντλώντας 2,2 δισ. ευρώ σε περίοδο μικρότερη των τριών μηνών.

Η υποχώρηση της αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών προς ώρας εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο (κέρδη, μερίσματα, προοπτικές). Το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ψύχραιμο παρά τις ανατιμητικές κινήσεις στα κυριότερα εμπορεύματα, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν την δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις.

Στη ζώνη των ευκαιριών

Επομένως, χωρίς να είναι δεδομένο ότι είδαμε τα χαμηλά της αγοράς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι βρισκόμαστε στην ζώνη των ευκαιριών, όχι σε όλες τις εταιρείες αλλά πάντως σε πολλές από αυτές που έχουν ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της τάσης.

Τεχνικά η αντίδραση της Παρασκευής ήρθε την ύστατη ώρα, όταν πλέον η συσσώρευση από τα μέσα Απριλίου είχε μπει σε αμφισβήτηση και οι ταλαντωτές δοκίμαζαν για πρώτη φορά φέτος υποτιμημένες ζώνες τιμών. Η διαπραγμάτευση του RSI κάτω από την τιμή 30 ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη εντός του εύρους παίρνοντας μια ανάσα από τα επίπεδα στήριξης.

Θεωρητικά έως τις 900 μονάδες η πορεία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πεδίο προσφοράς, ωστόσο λόγω της εισόδου των μετοχών της Alpha Bank ενδέχεται η κίνηση αυτή να γίνει σε δύο χρόνους. Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο για να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο από τις 900 μονάδες θα απαιτηθεί ισχυρότερη συναλλακτική δραστηριότητα και περισσότερη υποστήριξη από μετοχές σηματωρούς στην διαμόρφωση της βασικής τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την συμπεριφορά της αγοράς προς το εν λόγω επίπεδο πριν επαναπροσδιορίσουμε το δυνητικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημείωσε άλμα 10,14%, με την Πειραιώς να κλείνει στο +3,62%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Βιοχάλκο και Σαράντης.

Τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Titan, ΕΧΑΕ, Jumbo, Λάμδα και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή τελικά έκλεισε η Eurobank.