Πτώση και… ανέξοδη διάσπαση των στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Το “ροκάνισμα” των πωλητών συνεχίστηκε, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον Γενικό δείκτη να χάνει και τις 910 μονάδες, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά ότι χωρίς τζίρο, αλλά και με αρκετές πηγές αβεβαιότητας ενόψει, δεν μπορεί να κάνει το άλμα της υπέρβασης των υψηλών του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 905,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 905,49 μονάδων (-1,01%) και 915,84 μονάδων (+0,12%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 615 χιλ. τεμάχια.

Πτώση και… ανέξοδη διάσπαση των στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Ο τζίρος αυξήθηκε στις δημοπρασίες σήμερα, στην κύρια συνεδρίαση δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς από την ερχόμενη συνεδρίαση ισχύουν οι αλλαγές στον FTSE-25 και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,08%, στις 2.192,16 μονάδες, ενώ στο -0,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.416,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 569,66 μονάδες.

Σε επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,68%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,07%.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη των 910 μονάδων, ο FTSE 25 έχασε επίσης την πρώτη στήριξη των 2.200 μονάδων και ο τραπεζικός δείκτης έχασε τη στήριξη του κινητού των 30 ημερών, στις 570 μονάδες. Αυτός ήταν ο απολογισμός της σημερινής πτώσης στο ΧΑ, το οποίο εισέρχεται στο τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος με όχι και τόσο ενθαρρυντική εικόνα, όχι μόνο τεχνικά, αλλά ούτε και στο μέτωπο των συναλλαγών.

Ειδικά στο μέτωπο των συναλλαγών, που δεν βελτιώθηκαν ούτε και στη σημερινή λήξη των παραγώγων (παρά μόνο στις δημοπρασίες λόγω των αναδιαρθρώσεων), δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς βλέπουν να επαναλαμβάνεται το περσινό καλοκαίρι, όταν η αγορά ακολουθούσε μια πλάγια κίνηση χαμηλών συναλλαγών, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας.

Βέβαια, αυτήν την εβδομάδα, το μεγάλο “βαρίδι” ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τον κλαδικό να καταγράφει -5% στο πενθήμερο, μετά την επιβεβαίωση της αδυναμίας του να διασπάσει τις 600 μονάδες και να εισέλθει ξανά σε ανοδικό κανάλι. Άλλωστε, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς ο κλάδος θα πρέπει να διαχειριστεί την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank πρόκειται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να διαρκέσει περίπου 2-3 μέρες.

Θετικά μηνύματα μεν… σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία

Αν και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, η αγορά δεν μπορεί να κάνει το άλμα και να σβήσει τελείως το κενό που τη χωρίζει από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Και αυτό αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομία, και δη στην αμερικανική, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος πιθανόν να υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες σε μερική άρση της στήριξής τους.

Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η μεσοπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση και για όσο διάστημα ΕΚΤ και Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα αιμοδοτούν με φθηνή ρευστότητα το σύστημα. Όμως οι υποβόσκοντες κίνδυνοι τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων δεν πρέπει ούτε να αγνοούνται ούτε να υποεκτιμώνται. Συμπερασματικά παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, υψηλότεροι στόχοι είναι εφικτοί για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα εξωγενή και ενδογενή.

Στο ίδιο μήκος και οι εκτιμήσεις των ξένων για την ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5% οπό 4,5% που έβλεπε πριν, ενόψει και της ετυμηγορίας που ετοιμάζει για το rating της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, ενώ σήμερα η DBRS “ανέβασε” και αυτή τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5% φέτος, σύμφωνα με το μέτριο σενάριό της, από 4% που προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, και η Bank of America βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 5%.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και τα Ελληνικά Πετρέλαια βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες 3,27% και 3,20% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με πτώση άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Μυτιληναίος, Eurobank, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Φουρλής, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Ελλάκτωρ, με την Aegean να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +2,26%.