Στο ξημέρωμα μιας καινούργιας δημιουργικής, ελπιδοφόρας και πιο ανθρώπινης εποχής.

Διανύοντας τις πρώτες ώρες της καινούργιας χρονιάς κυριαρχεί η ευχή να καταφέρουμε να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ που μας έβαλε η πανδημική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σίγουρα το 2020 θα μείνει στην ιστορία και δεν γνωρίζουμε ακόμα σε πιο βαθμό θα συμπαρασύρει και το 2021. Ζήσαμε ιδιαίτερα σκληρές στιγμές με την ασθένεια ης μοναξιάς να απαγορεύει ακόμα και το ύστατο χαίρε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Με τους ασθενείς να δίνουν μόνοι τους τη μάχη στην κλίνη κάποιου νοσοκομείου. Με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ξεπερνάει τις δυνάμεις του και να γίνεται άγγελος μεταφοράς μηνυμάτων ανάμεσα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Με τις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς να δοκιμάζουν τις ανθρώπινες δυνάμεις και σχέσεις και να μας στερούν τη θερμή αγκαλιά των δικών μας ανθρώπων.
Η εισβολή της μάσκας έκρυψε τα πρόσωπά μας και μας στέρησε το χαμόγελο.
Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χρονιά αυτή μας έδωσε πολλά κοινωνικά και ανθρώπινα μαθήματα.
Μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο στη ζωή μας ακόμα και η ελεύθερη μετακίνησή μας. Μας δίδαξε ότι απέναντι σε έναν ιό όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα με το που ζούμε, πιο είναι το οικονομικό μας και το μορφωτικό μας επίπεδο.
Μας έκανε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα απλά πράγματα και να τα απολαύσουμε. Να ζήσουμε με την οικογένειά μας και να μοιραστούμε πράγματα που
πριν δεν δίναμε σημασία. Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας κοιτάζοντας πτυχές που η άγρια καθημερινότητα δεν μας άφηνε περιθώρια. Να ανοίξουμε τα ξεχασμένα βιβλία στη βιβλιοθήκη μας. Να επανεκτιμήσουμε τον γραπτό λόγο και θυμηθούμε το μοναδικό θρόισμα από το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου.
Τόσα καλά κερδίσαμε το 2021 αρκεί φυσικά να φροντίσουμε να τα πολλαπλασιάσουμε το 2021 και να μην τα ξεχάσουμε με την έξοδό μας από αυτό το τούνελ. Να μην ξεχάσουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία μας αλλά και την υγεία των άλλων η οποία πολλές φορές εξαρτάται από τις δικές μας επιλογές.
Εύχομαι το 2021 όλη αυτή την προίκα μαζί με τα μηνύματα που εκπέμπει η λαμπρή επέτειος των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, να μας οδηγήσουν στο ξημέρωμα μιας καινούργιας δημιουργικής, ελπιδοφόρας και πιο ανθρώπινης εποχής.
Καλή Χρονιά σε όλους.

Της
Ασπασίας Ρηγοπούλου*
* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.